Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Над јамом код села Пријебој у Лици, 27. јула 2019. поставили смо Крст часни. Наш девети Крст на мјестима страдања.

ГЕНОЦИД СИСТЕМСКИ ПОЧИЊЕН

Датум објаве: уторак, 24 маја, 2011
Објављено у Јасеновац
Величина слова: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/jasenovc a2.JPG

Предсjедник Републике Српске /РС/ Милорад Додик истакао jе данас да jе геноцид у Јасеновцу системски почињен и да jе неопходно обезбиjедити да истина о страдањима у том концентрационом логору буде колективни дио свиjести српског народа.

Додик jе, отвараjући Пету међународну конференциjу о систему усташких логора смрти “Јасеновац”, рекао да ће ова међународна конференциjа сигурно дати значаjан допринос расвjетљавању истине о Јасеновцу.

“Геноцид у Јасеновцу битно jе утицао на биолошки развоj српског, али и осталих народа коjи су страдали у том концентрационом логору”, истакао jе Додик.

Према његовим риjечима, Јасеновац мора бити тема коjа се не смиjе заборавити.

“Вриjедност jе да се и у Декларациjи о геноциду над Србима, Јевреjима и Ромима у Другом свjетском рату коjи jе починила Независна Држава Хрватска, врати квалификациjа коjа jе тачна да се у Јасеновцу десио геноцид. Народна скупштина РС прихватиће ову декларациjу, а сматрам да jе тако нешто требало урадити и раниjе”, додао jе Додик.

Он jе нагласио да су представници Хрватске долазили у Јасеновац када jе требало да прикажу интернационализам те земље.

“Нисмо сигурни да у тоj земљи постоjи jасан однос према ономе што се догодило у Јасеновцу. Мислим да би у Загребу, али и у Београду требало да буде одржана наредна конференциjа, како би се истина о Јасеновцу ширила”, рекао jе Додик.

Предсjедник Српске jе напоменуо да jе неопходна изградња спомен-подручjа “Доња Градина” и снимање филма о Јасеновцу, како би генерациjе коjе долазе биле упознате о свему што се дешавало у том концентрационом логору.

Члан Међународне комисиjе за утврђивање истине о Јасеновцу Србољуб Живановић истакао jе да посебна пажња треба да буде посвећена страдању дjеце и жена у jасеновачком систему логора смрти, популациjе коjа чини више од половине жртава.

“У усташком систему jасеновачких логора страдало jе нешто више од 110 000 дjеце’, рекао jе Живановић.

Он jе нагласио да jе Хрватска била jедина земља на свиjету коjа jе имала концентрациони логор за дjецу, коjи jе био подиjељен на четири диjела, а у првом диjелу била су дjеца узраста до jедне године.

Живановић jе истакао да jе ова комисиjа успjела да прикупи приближно 75 000 имена и презимена страдале дjеце.

“Не можемо прецизно знати колико jе људи страдало у Јасеновцу. Убиjено jе нешто више од 700 000 Срба, 80 000 Рома и 23 000 Јевреjа”, додао jе Живановић.

Он jе напоменуо да ће наведена декларациjа бити послата парламентима свих земаља свиjета, а посебно у земље бивше Југославиjе.

“Једном се мора гласно и jасно рећи истина, а то jе да jе извршен страшан геноцид у Јасеновачком логору”, истакао jе Живановић.

Предсjедник Извршног одбора Удружења “Јасеновац – Доња Градина” Владимир Лукић истакао jе да jе проблематика Јасеновца проширена и на друга стратишта, а посебо на страдања дjеце, жена и стараца.

Он jе нагласио да jе доношење наведене декларациjе веома важно, како би се jасно рекла истина о концентрационом логору Јасеновац.

“Очекуjемо да ће декларациjа бити рушена и заобиђена, поготово jер ћемо против себе имати и Ватикан. Вjеруjем да ће наредне генерациjе доживjети да декларациjа буде прихваћена у свиjету и да ће се и на таj начин промиjенити садашња слика о Србима”, закључио jе Лукић.

Учесници Пете међународне конференциjе о систему усташких логора смрти “Јасеновац” требали би сутра усвоjити Декларациjу о геноциду над Србима, Јевреjима и Ромима у Другом свjетском рату коjи jе починила Независна Држава Хрватска.

Отварању дводневне конференциjе присуствовали су премиjер Српске Александар Џомбић, министар просвjете ултуре РС Антон Касиповић, предсjедник Академиjе наука и умjетности РС Раjко Кузмановић.

На конференциjи ће бити прочитано више од 60 реферата учесника, наjвише свjедочења преживjелих логораша.

Прва међународна конференциjа о систему усташких логора смрти “Јасеновац” одржана jе 1997. године у Њуjорку, друга 2000. године у Јерусалиму, трећа 2002. године у Бањалуци и четврта такође у Бањалуци 2007. године.

Извор: срна

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top