Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

General Mladić osuđen i za ono za šta nije ni optužen

General Ratko Mladić osuđen je u Haškom tribunalu i za ono za šta uopšte nije optužen, izjavio je generalov branilac Branko Lukić.

Branko Lukić, advokat generala Mladića u Hagu  Foto: RTRS
Branko Lukić, advokat generala Mladića u Hagu Foto: RTRS

On je rekao za „Večernje novosti“ da je sudsko vijeće proglasilo krivim Mladića i za događaje od prije 12. maja, kada je preuzeo komandu u BiH, a koje tužilaštvo u njegovoj optužnici uopšte nije tretiralo.

Tako je Mladić u Hagu, kako se navodi, postao kriv i za hapšenja i protjerivanja mulimana u Prijedoru, Ključu, Sanskom Mostu tokom aprila 1992. godine, kada su Srbi preuzeli vlast.

„Toga nema ni u jednom sudu na svetu. On tada uopšte nije bio u BiH, već u Hrvatskoj i ne može da ima nikakve veze sa zločinima u BiH u tom periodu“, ističe Lukić.

On je dodao da je ovo primjer samo jednog promašaja sudskog vijeća u Mladićevoj presudi zbog koje je odbrana predala Mehanizmu u Hagu najavu žalbe.

Lukić navodi da je sud obaviješten da će se odbrana žaliti na gotovo svaki od 5.353 paragrafa u prvostepenoj presudi.

„Ništa u presudi ne valja. Mnoštvo je netačnosti, suprotnosti, paušalnih zaključaka bez ikakvih dokaza. Žalićemo se po nekoliko osnova“, kaže Lukić.

Kako ističe, svuda u presudi brojni su primjeri gdje se samo navodi da je ubijeno 20 ili 30 ljudi bez ijednog imena, tako da se ne zna ni ko su žrtve za čiju smrt je general osuđen.

Prema njegovim riječima, gomila je i proceduralnih grešaka na štetu Mladića, zbog kojih presuda pada pred svakim sudom.

„Sistematski je imao i nefer suđenje tokom celog procesa, a nekorektan odnos je bio i prema svedocima odbrane, a i njegovim braniocima. Nije imao ista prava kao tužilaštvo, davani su mu kraći rokovi. Nisu pravilno ocenili njegovo zdravstveno stanje i kako ono utiče na postupak i njegovo ponašanje u sudnici“, rekao je Lukić.

On navodi da će se odbrana žaliti i na previsoku kaznu – doživotni zatvor.

„Uopšte nisu cenili njegovu komandnu odgovornost, pa ako je nije imao, kako je onda bio deo udruženog zločinačkog poduhvata?“, pita Lukić.

Advokat Lukić ističe kako je Tribunal sam naveo da Mladić nije nikoga ubio, niti naredio da bude ubijen i da nema nijednog dokaza da je to učinio.

„Međutim osuđen je, jer je, kako kažu, samim učešćem u ratu bio deo udruženog zločinačkog poduhvata“, kaže Lukić.

Odbrana je najavila i da će se žaliti na „udruženi zločinački poduhvat“ u cjelosti, ali i po tačkama optužnice za Sarajevo, Srebrenicu i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Branko Lukić za “Novosti”: Preko Mladića sude celoj Srpskoj …

Odbrana traži da haški sud odbaci izveštaj lekara o …

I haška dokumentacija abolira Mladića od događaja u …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: