fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

General Đukić pred beogradskim sudom 1.juna

072388General Novak Đukić pojaviće se 1. juna pred sudom u Beogradu, javio je BIRN.

Đukićev advokat Milorad Konstantinović rekao je da Đukić još ima zdravstvene probleme zbog kojih je ranije odgođeno njegovo pojavljivanje pred sudom u Srbiji, ali da je novo ročište zakazano za 1. juni. Đukić se pred Višim sudom u Beogradu trebao pojaviti u februaru i aprilu, ali su ročišta odgođena zbog njegovog zdravstvenog stanja.

“Sud BiH je zatražio od srpskih organa da se presuda prizna i da Đukić bude upućen na izdražavanje kazne ovdje u Srbiji. U tom postupku se može utvrđivati da li je postupak u državi koja traži priznanje bio pravičan ili nije. Ako klijent, u ovom slučaju Đukić, izjavi da smatra da mu nije bilo pravično suđenje, onda se to utvrđuje tako što se zatraže kompletni spisi iz Sarajeva i pregleda se predmet. Mi smo tražili da se ti spisi dostave, pa ćemo da vidimo”, izjavio je Konstantinović.

Sud BiH proglasio je Đukića  krivim da je kao komandant Taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske  25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu. Granatom koja je ispaljena na tuzlansku Kapiju ubijena je 71 osoba.

On je pušten iz zatvora u februaru 2014. nakon što je Ustavni sud BiH zbog pogrešne primjene zakona ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina. Sud BiH je u junu 2014. smanjio kaznu Đukiću na 20 godina zatvora, a njegov branilac je nekoliko dana kasnije obavijestio Sud BiH da je osuđeni na liječenju u Srbiji.

Radio Televizija Republike Srpske

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: