fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Garda Iliride sada patrolira Makedonijom

Garda Iliride, samoproglašene republike Albanaca u Makedoniji, koja se „prostire“ od Bitolja do Kumanova, od danas će patrolirati u svim gradovima i mestima u kojima žive Albanci, saopštio je njihov štab.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/nevzet_halili.jpg
Predsednik Iliride: Nevzet Halili

„Cilj garde će biti konfrontacija sa ljudima koji su izdali albanske interese, a saglasno interesima Republike Iliride delovaćemo sve dok naša platforma ne uđe u Ženevsku konvenciju“, otvoreno su zapretili u ovoj paravojnoj formaciji i još upozoravaju ljude da budu miroljubivi. „Nemamo nameru nikome da čine zlo jer Republika Ilirida je realnost i niko nema pravo da je sabotira.“

Potpisnik saopštenja garde je izvesni Hambi Ndrecaj, poznat kao komadant Panteri.

Odluka o republici na referendumu
Referendum za „Republiku Iliridu“ održan je još 11. i 12. januara 1992. godine, a odluka o njemu i proglašavanju teritorijalne i političke autonomije Albanaca u Makedoniji doneta je dve nedelje ranije, 27. decembra 1991. godine. Na referendumu se čak 99 procenata Albanaca u Makedoniji izjasnilo za otcepljenje i stvaranje svoje posebne države – Ilirida. Referendum je tada bio sproveden kao protivodgovor na referendum o nezavisnosti Republike Makedonije, koji su bojkotovali Albanci tvrdeći da je tada doneti Ustav bio diskriminirajući za njih.

– Gledajući povećanje tenzija fašizoidne države i monstruma BJRM, tražim hitno od svih saboraca i svih Albanaca koji služe državnom slavomakedonskom aparatu da što pre skinu uniforme ove fašizoidne države, kao i uniforme slavomakedonske policije, aparata koji sa krvlju naših sinova pere ulice naših etničkih teritorija koje su okupirane. Zato vas poslednji put molim da se vratite na pravi put, put sreće i nade albanskog naroda. Ako ne želite da nam se pridružite u našoj pravednoj borbi, onda nam nemojte smetati. Revolucija će uskoro početi. Zato je ovo naše poslednje obraćanje jer ćemo sve koji budu nosili uniformu slavomakedonske policije i vojske i njihovo oružje smatrati kao da su slavomakedonci – zapretio je Ndrecaj.

Ovaj samozvani komadant Panteri učestvovao je sredinom septembra u proglašenju „Republike Iliride“. Na platou ispred spomenika Skenderbegu, na ulazu u stari deo Skoplja, akt o osnivanju Iliride tada je pročitao samozvani predsednik albanske republike, bivši poslanik makedonskog parlamenta i lider prve albanske stranke u samostalnoj Makedoniji ( PDP ) Nevzat Halili. On je rekao da teritorija Iliride obuhvata „istorijsku teritoriju Albanaca na ovim prostorima, od Bitolja do Kumanova“, a glavni grad Iliride bi bio Skoplje, precizirao je Halili, zahtevajući od institucija Makedonije da odobre odluku „kao izraz volje albanskog naroda“.
Tag Makedonija Albanci Republika Ilirida Bitolj Kumanovo Hambi Ndrecaj Nevzet Halili

 

Izvor: VESTI ONLINE

 

Vezane vijesti:

MIRJANA BOBIĆ – MOJSILOVIĆ: Srbija ćuti  – Jadovno 1941.

Velika Albanija – Od Ise do Hašima – Jadovno 1941.

Oktobar 14-ti, Srbija. Dan kada je Nacističku zastavu 

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: