Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

G. Milanovac: Počast Mišićevim junacima

Datum objave: petak, 4 decembra, 2015
Veličina slova: A- A+

U Gornjem Milanovcu obeležena 101-godišnjica čuvene Rudničke ofanzive. Bitka koja je promenila tok Velikog rata izučava se i danas širom sveta

Polaganje vijenaca na spomenik vojvodi Mišiću
Polaganje vijenaca na spomenik vojvodi Mišiću

GORNjI MILANOVAC – Sto prva godišnjica presudne Rudničke ofanzive u Velikom ratu protiv austrougarskih osvajača, koja je preokrenula njegov ishod planiran u Beču i Berlinu, obeležena je u četvrtak prigodnim manifestacijama. Upravo iz Milanovca, na jučerašnji dan 1914. počela je bitka koja se i danas, kao ratni fenomen, izučava na svetskim vojnim učilištima.

Vence na bistu vojvodi Živojinu Mišiću, grobnicu đenerala Božidara Terzića, spomenik 1.300 kaplara i spomen-obeležja u obližnjim Boljkovcima gde se odigravala ključna faza bitke, položili su predstavnici opštine, Vojske Srbije i Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. “Oni su nam darivali slobodu” – zajednički je moto ovih počasti slavnim ratnicima.

– U Milanovcu je bila stacionirana Prva armija na čelu s Mišićem, tada generalom. Posle konsultacija s komandantima divizija, on u zgradi Okružnog načelstva odlučuje o otpočinjanju Rudničke ofanzive. “Svedok” istorijske naredbe je i ploča na zgradi postavljena 3. decembra 1939. Zapovest je glasila: “Rešio sam da sa celom armijom sutra, 3. decembra, u tri časa ujutru, preduzmem napad na neprijatelja. Ostale armije i delovi Užičke vojske u isto vreme preduzeće napad.” Trg kneza Mihaila bio je tesan za vojsku i narod koji su bili spremni za ofanzivu. Posle smotre i razgovora s vojnicima, izdao je komandu: “Prva armija sa ostalom vojskom, napred u Rudničku ofanzivu za konačno oslobođenje zemlje!” U narednih 12 dana austrougarske trupe su pod silinom udara srpske vojske napustile Srbiju. U čast velike pobede, general Mišić proizveden je u čin vojvode, a 6. decembra 1914. proglašen je za počasnog građanina Milanovca – objašnjava istoričar Aleksandar Marušić, kustos Muzeja rudničko-takovskog kraja.

“KRŠTENjE”

Posle Drugog svetskog rata, 1945. zvaničan naziv bitke – Suvoborska bitka, odnosno Rudnička ofanziva, komunističke vlasti su preimenovale u Kolubarsku bitku, jer im je smetao Suvobor, to jest njegov najpoznatiji deo Ravna gora, kao stecište četnika – kaže kustos Marušić.

“NA PUCANj ODAVDE”

Kulturni centar i Muzej organizovali su projekciju španskog dokumentarnog filma “Na pucanj odavde”. Autori projekta su Aleksandar Vuksanović, koji živi u Španiji, i ekipa španskih istraživača. Film pokušava da odgovori na pitanja o Sarajevskom atentatu.

 

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Prva zajednička država Južnih Slovena proglašena prije 97 godina

Solunski front

Raport kaplara Gavrića

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top