Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Frljić u Rijeci organizuje kontra-Oluju

Reditelj Oliver Frljić organizuje javni razgovor „Drugi rat“ na dan proslave „Oluje“. U riječkom pozorištu pet proteranih žena različitih nacionalnosti govoriće o svom viđenju rata

Hrvatski gardisti ispod kninske tvrđave

Hrvatski gardisti ispod kninske tvrđave


U RIJECI će se 5. avgusta, na dan kada će se u Kninu obeležiti dvadeseta godišnjica „Oluje“, održati javni razgovor „Drugi rat“, što je u Hrvatskoj već nazvano „Kontraolujom“.

Kako je predviđeno, u velikoj dvorani riječkog Hrvatskog narodnog kazališta pet proteranih žena različitih nacionalnosti govoriće o svom viđenju rata i sećanju kako su morale da napuste svoja ognjišta.

Reditelj Oliver Frljić želi ovim razgovorom da se suprotstavi glorifikaciji rata, pa se veče u Rijeci najavljuje i kao „mirovni kontrapunkt“ kninskoj proslavi. Za sve koji žele da budu prisutni izdaju se posebne akreditacije i biće izuzetno veliko obezbeđenje, jer se očekuju i incidenti.

Istovremeno, Srpsko narodno veće, Centar za tranzicijsku pravdu i Dokumenta, centar za suočavanje sa prošlošću, pre vojne parade u Kninu organizuju interaktivnu prezentaciju „Oluja u Hagu“, na kojoj će biti reči o ratnim zločinima počinjenim za vreme hrvatske vojne operacije.

– Ono što suđenje za zločine počinjene za vreme i nakon „Oluje“ čini jednim od najkontroverznijih u dvadesetogodišnjoj istoriji Tribunala jeste to što su dva sudska veća, na osnovu istih činjenica, primenom različitih pravnih standarda došla do dijametralno suprotnih zaključaka o krivici, odnosno nevinosti, optuženih hrvatskih generala. Ti zaključci, međutim, ne dovode u pitanje utvrđene činjenice o tome što se, zapravo, dogodilo u toku i nakon operacije „Oluja“ – kažu u SNV.

 

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

SRBIJA ĆE STATI TAČNO U PODNE

Vulin: Još čekam da mi Gotovina kaže da nije ustaša

„OLUJA“ NAJVEĆE ETNIČKO ČIŠĆENjE NAKON DRUGOG SVJETSKOG RATA

USVOJEN PRIJEDLOG PROGRAMA OBILjEŽAVANjA 5. AVGUSTA

Oluja – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: