Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Fotografije zločina u Pridvoračkoj jami – prvi dio

Datum objave: četvrtak, 21 juna, 2018
Objavljeno u Hercegovina
Veličina slova: A- A+

Trebinjac Danilo Sikimić, imajući dovoljno svijesti o istorijskoj važnosti dokumentarnog dokaza, ratne je 1941. godine, u tada okupiranom Trebinju, dana 6. oktobra otišao do Pridvoračke jame, i krijući – svojim fotoaparatom, ovjekovječio svu strahotu ovog strašnog zločina.

Pridvoracka_jama.jpg
Vađenje nevinih srpskih žrtava iz
Pridvoračke jame

Napomena redakcije portala Jadovno.srb.: Ovaj prilog je prvi put objavljen na našem portalu 02. marta 2016. godine.

Naime, tog dana Italijani su organizovali vađenje posmrtnih ostataka 13 Srba koje su ustaše bacile u jamu, i to u noći 23-24. juna iste godine. Sikimić je snimio okupljene dobrovoljce, Trebinjce Rada Gurovića i Jefta Škora, kako u vrećama izvlače posmrtne ostatke 12 nastradalih Srba, a Obrena Stijačića neraspadnutog, sa rukama na grudima!

Od dobijanja podatka da je Sikimić te fotografije poslao Puziću u mostarski “Muzej Hercegovine”, a koji smo naveli u prethodnom tekstu „Leže li na ‘ledinici’ u Podgljivlju zaboravljeni mučenici iz Pridvoračke jame?“, „Moja Hercegovina“ odlučno nastavlja potragu za njima.

„Muzej Hercegovine“ u Trebinju, koji je 2003. godine izdao knjigu „Zločini u Hercegovini u Drugom svjetskom ratu“, Božidara Čučkovića; posjeduje pet Sikimićevih fotografija, jer Čučković je sav radni materijal poklonio muzeju, i oni su pristali da ih ustupe ekskluzivno za naš internet magazin.

Sljedeća adresa naše potrage bio je „Muzej Hercegovine“ u Mostaru, a Zvonić Zlatko, viši kustos mostarskog muzeja, izjavio je za „Moju Hercegovinu“ da oni do sada nisu konstatovali da imaju taj materijal, jer dosta zbirki u arhivu muzeja tek trebaju pregledati i utvrditi šta one sadrže.

„Suštinski, za dio građe ne znamo ni šta imamo jer je građa prebacivana, preseljavana na drugu lokaciju, a neke inventarne knjige su zagubljene. Naime, zbirke su numerisane sa po tri broja, a numeraciju na nekim zbirkama tek treba dešifrovati. U slučaju da nađemo taj materijal vezan za Pridvoračku jamu, ‘Muzej Hercegovine’ će vas obavijestiti da ga posjedujemo“, bio je nedvosmislen Zvonić u izjavi za naš magazin.

Dok čekamo nove informacije iz Mostara, ovom prilikom objavljujemo materijal koji je ekskuzivno za naš magazin ustupio trebinjski “Muzej Hercegovine”, i koji nikada do sada nije objavljen na nekom digitalnom mediju.

Autor: Vesna Kešelj

Izvor i foto: MOJA HERCEGOVINA

 

Vezane vijesti:

Leže li na „ledinici“ u Podgljivlju zaboravljeni mučenici iz Pridvoračke jame?

Pridvoračka žrtva Boško Šakota i stravično stradanje jednog porodičnog stabla
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top