fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Fotografije zločina u Pridvoračkoj jami – prvi dio

Trebinjac Danilo Sikimić, imajući dovoljno svijesti o istorijskoj važnosti dokumentarnog dokaza, ratne je 1941. godine, u tada okupiranom Trebinju, dana 6. oktobra otišao do Pridvoračke jame, i krijući – svojim fotoaparatom, ovjekovječio svu strahotu ovog strašnog zločina.

Pridvoracka_jama.jpg
Vađenje nevinih srpskih žrtava iz
Pridvoračke jame

Napomena redakcije portala Jadovno.srb.: Ovaj prilog je prvi put objavljen na našem portalu 02. marta 2016. godine.

Naime, tog dana Italijani su organizovali vađenje posmrtnih ostataka 13 Srba koje su ustaše bacile u jamu, i to u noći 23-24. juna iste godine. Sikimić je snimio okupljene dobrovoljce, Trebinjce Rada Gurovića i Jefta Škora, kako u vrećama izvlače posmrtne ostatke 12 nastradalih Srba, a Obrena Stijačića neraspadnutog, sa rukama na grudima!

Od dobijanja podatka da je Sikimić te fotografije poslao Puziću u mostarski “Muzej Hercegovine”, a koji smo naveli u prethodnom tekstu „Leže li na ‘ledinici’ u Podgljivlju zaboravljeni mučenici iz Pridvoračke jame?“, „Moja Hercegovina“ odlučno nastavlja potragu za njima.

„Muzej Hercegovine“ u Trebinju, koji je 2003. godine izdao knjigu „Zločini u Hercegovini u Drugom svjetskom ratu“, Božidara Čučkovića; posjeduje pet Sikimićevih fotografija, jer Čučković je sav radni materijal poklonio muzeju, i oni su pristali da ih ustupe ekskluzivno za naš internet magazin.

Sljedeća adresa naše potrage bio je „Muzej Hercegovine“ u Mostaru, a Zvonić Zlatko, viši kustos mostarskog muzeja, izjavio je za „Moju Hercegovinu“ da oni do sada nisu konstatovali da imaju taj materijal, jer dosta zbirki u arhivu muzeja tek trebaju pregledati i utvrditi šta one sadrže.

„Suštinski, za dio građe ne znamo ni šta imamo jer je građa prebacivana, preseljavana na drugu lokaciju, a neke inventarne knjige su zagubljene. Naime, zbirke su numerisane sa po tri broja, a numeraciju na nekim zbirkama tek treba dešifrovati. U slučaju da nađemo taj materijal vezan za Pridvoračku jamu, ‘Muzej Hercegovine’ će vas obavijestiti da ga posjedujemo“, bio je nedvosmislen Zvonić u izjavi za naš magazin.

Dok čekamo nove informacije iz Mostara, ovom prilikom objavljujemo materijal koji je ekskuzivno za naš magazin ustupio trebinjski “Muzej Hercegovine”, i koji nikada do sada nije objavljen na nekom digitalnom mediju.

Autor: Vesna Kešelj

Izvor i foto: MOJA HERCEGOVINA

 

Vezane vijesti:

Leže li na „ledinici“ u Podgljivlju zaboravljeni mučenici iz Pridvoračke jame?

Pridvoračka žrtva Boško Šakota i stravično stradanje jednog porodičnog stabla

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: