Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

FOTO: Grafit “Bosanske Srbe na vrbe” mesecima ruži fasadu na Telepu

Grafit mržnje “Bosanske Srbe na vrbe” već mesecima stoji na jednom zidu u Ulici Petefi Šandora na Telepu.

Grafit "Bosanske Srbe na vrbe"
Grafit mržnje

Prema rečima čitaoca koji nam se javio sa ovim problemom, ovaj deo grada već mesecima vrvi od nacionalističkih grafita.

“U poslednje vreme se pojavljuju i nacistički, ustaški natpisi. Uvek je u pitanju isti rukopis, ista osoba, a ovo je samo jedan primer”, poručio je on.

U poslednje dve i po godine Antigrafitna jedinica je sa novosadskih fasada uklonila preko 1.300 grafita mržnje. Iz džepa građana je samo za uklanjanje grafita, ne računajući rad radnika, izdvojeno 300.000 dinara.

Portparol “Zelenila” Ivan Nožinić je nedavno za 021.rs rekao da skoro da ne postoji zgrada koja nije naružena grafitima, te da je sprečavanje moguće jedino visokim novčanim kaznama.

“Ono što je poražavajuće jeste da su kukasti krstovi nešto što je najčešće uklanjano i što se i dalje svakodnevno pojavljuje u skoro svim delovima grada. U slučaju grafita čiji sadržaj širi mržnju, onda je i u primeni Krivični zakonik. Mi smo čak u nekoliko navrata na društveno korisnom radu imali osobe koje su uhvaćene prilikom ispisivanja grafita i angažovali smo ih na fizičkim poslovima u rasadniku i na terenu. I to je jedan od vidova borbe protiv ovih pojava”, poručio je tada Nožinić.

Nakon obraćanja našeg portala “Gradskom zelenilu”, očekuje se reakcija Antigrafitne jedinice i u ovom slučaju na Telepu.

Podsećamo da je nedavno na zidu Novosadskog pozorišta tri puta u mesec dana osvanuo potpuno isti grafit protiv EU, MMF-a i NATO.

Autor: Zoran Strika

Izvor: 021

 

Vezane vijesti:

Ustaški grafiti u pravoslavnom hramu | Jadovno 1941.

Ponovo uznemirujući grafiti protiv Srba u Zagrebu | Jadovno …

Visoko: Grafiti uvredljivog sadržaja na pravoslavnoj crkvi …

Na crkvi u Rajevom selu opet osvanuli uvredljivi grafiti

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: