Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

FORMIRANA KOMISIJA ZA STARO SAJMIŠTE

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/staro-sajmiste-spomenik-logor.jpg

BEOGRAD, 25. OKTOBRA /SRNA/ – Skupština grada Beograda formirala je Komisiju za utvrđivanje koncepcije programa Memorijalnog kompleksa “Staro sajmište”, koji gradske vlasti namjeravaju da grade kao pomen žrtvama nekadašnjeg nacističkog logora.

Komisija bi trebalo i da predloži model upravljanja kompleksom, a osnovana je kao stručno radno tijelo gradonačelnika Beograda, saopšteno je iz gradskog parlamenta.

Predsjednik Komisije je episkop vikarni Jovan /Ćulibrk/, a potpredsjednik ministar za rad i boračka pitanja Srbije Aleksandar Vulin.

Gradski menadžer Goran Vesić je rekao da grad Beograd namjerava da obnovi prostor Starog sajmišta i izgradi memorijalni centar kakav to mjesto i zaslužuje, što je izuzetno važno, jer istorija ne smije da se zaboravi.

Nacistički logor Staro sajmište osnovan kao logor za Jevreje iz Srbije, da bi se kasnije proširio i na druge političke osuđenike antifašiste.

Za vrijeme okupacije gotovo 8.000 Jevreja i 32.000 Srba je ugušeno u dušegupkama, strijeljano u Jajincima ili umrlo u samom logoru. Logor je postojao od oktobra 1941. do jula 1944. godine.

Članovi komisije su savjetnik za kulturu u kabinetu predsjednika Srbije Bratislav Petković, pomoćnik ministra kulture i informisanja Aleksandra Fulgosi, gradski menadžer Goran Vesić, gradski arhitekta Milutin Folić, predsjednik gradske opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić, predsjednik Saveza jevrejskih opština Ruben Fuks, novinar Veran Matić, predstavnici romske zajednice Rajko Đurić i Dragoljub Acković, kao i istoričari i istoričari umjetnosti.

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

Sajmište, mesto manipulacija 

Čije je Sajmište? 

Memorijal holokausta na Starom sajmištu 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: