Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

FOND ZA HUMANITARNO PRAVO NE ISTRAŽUJE ZLOČINE NAD SRBIMA

Datum objave: subota, 31 januara, 2015
Objavljeno u Kosovo
Veličina slova: A- A+

Nestali_Srbi_Kosovo_Metohija-38cf728cKOSOVSKA MITROVICA, 31. JANUARA – Predsjednik Udruženja nestalih i kidnapovanih Srba i nealbanaca sa Kosova i Metohije Milorad Trifunović tvrdi da Fond za humanitarno pravo nije obradio izjave svjedoka o zločinima nad Srbima na Kosmetu već vodi antisrpsku politiku.

Trifunović je rekao da Udruženje, čiji je on predsjednik,
jedino nije potpisalo memorandum o saradnji sa Fondom za humanitarno pravo Nataše Kandić koje antisrpski djeluje i vodi sumnjive istrage.

“Nismo prihvatili saradnju sa njima jer su svoje istrage usmerili isključivo na istrage o sudbini nestalih i ubijenih Albanaca”, pojasnio je Trifunović.

Prema njegovim riječima, taj fond nije prihvatio ni obradio hiljade strana svjedočenja, dokaznih materijala i žive riječi Srba o zločinima koje su počinili Albanci.

Trifunović kaže da je više desetina Srba, posebno iz Zočišta i Opteruše kod Orahovca, dalo izjave predstavnicima Fonda i Nataši Kandić da znaju imena i prezimena Albanca koji su 1998. godine kidnapovali 14-oro Nikolića i Kostića iz ta dva mjesta.

“Nažalost, izjave su stavljene u fijoku i to je samo jedan od motiva zbog čega smo odbili saradnju sa Natašom Kandić i njenim fondom”, ističe Trifunović.

On napominje da je sada Fond za humanitarno pravo još jednom pokazao lice i naličje svoje antisrpske uloge.

“Ne mogu da razumem kome je u interesu da se naduvavaju podaci o broju nađenih i eshumiranih posmrtnih ostataka u Rudnici u opštini Leposavić. Do sada je identifikovano 48 tijela i ne stoji podatak da su ekshumirana i identifikovana 73 lica”, navodi TriFunović.

On je osudio subjektivno i “orkestrirano” proglašavanje Srba za zločince, što čini Fond za humanitarno pravo, te navodi da su Srbija i Komisija za nestala lica prihvatili da pretraže svaku lokaciju koju su Albanci pokazali, nezavisno da li je u centralnoj Srbiji ili na Kosmetu.

S druge strane, kaže Trifunović, stala je potraga za nestalim Srbima, a nije obezjeđeno ni desetak lokacija na kojima se nalaze posmrtni ostaci kidnapovanih i ubijenih Srbi.

On je naveo da su u prošloj godini porodicama predati posmrtni ostaci četiri lica, od preostalih 532 Srba i nealbanaca koji se nalaze na spisku nestalih i kidnapovanih.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

SRPSKI MEDIJI IGNORIŠU SRPSKE ŽRTVE NA KOSMETU

VUČIĆ DA JAVNO ZATRAŽI OSLOBAĐANjE KIDNAPOVANIH SRBA

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top