fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Фонд: Гојко Матић – село Дивосело

Divoselo

Г. Гоjко Матић уступио jе Архиву Срба у Хрватскоj своjе записе и мемоарско градиво о селу Дивоселу.

Жељели бисмо му захвалити, поновивши његов апел. Основна порука, о коjоj jавност мало зна, а што би се жељело истакнути jе да се  05.08.1941.г. у селу догодио страшан злочин. Усташе су извршиле масован покољ у коjем jе страдало  907 невиних душа, житеља села Дивосела, те сусjедних Читлука и Орница. Мноштво људи окупљено jе у предjелу Крушковаче.

Народ  jе дошао, не слутећи зло. Кад jе покољ почео, настао jе паничан вртлог, уплашена лица, избезумљена од
страха, дозивања и крици. За г.Матића, живог свjедока ове трагедиjе, тада дjечака од 12 година, слика jе остала неизбрисива. Сва та тужна лица пратила су га циjелога живота.

У некадашња времена, приjе II свjетског рата, Дивосело jе било велико село у коjем jе све врвjело. Г.Матић у свом апелу наводи да су  поменута села броjала 2800 душа, а Српска православна црква 1924.г. имала jе пописаних 3551 житеља тога краjа. У тешке дане ИИ свjетског рата усташе су харале мирним српским селима и убиjали недужне цивиле, жене, дjецу, старце.  Циљ jе био да нетрагом нестане српски народ, да се не спомиње, као да никада овдjе ниjе ни постоjао.Укупно jе у рату страдало 1300 сељана. У сjећање на жртве свога народа у селу jе подигнут Спомен-дом. Када се
поведе  разговор о времену и прикаже циjели календар догађања и фаза живота, jавности можемо представити jедно уништено село, типично за повиjест српског народа у Хрватскоj. Закључуjемо- Дивосело jе симбол геноцида. То jе оно што жели истакнути г. Матић, за све Дивосељане и сусjедне Читлучане, све припаднике српског народа чиjи су наjмилиjи страдали само зато jер су тако налагали фашистички закони Независне државе Хрватске. Послиjе тих тешких година, без обзира на сву трагедиjу, Дивосељани су знали кренути даље. Уздигнули су своjе село, не забораваљаjући трагедиjу, али спремни на нови живот, оjачани надом у боље. Без обзира на некадашње ратне страхоте, село jе поново оживjело. Организирали су живот, трошне кућице замjенили удобним домовима, примjерено 20.стољећу.

Нажалост, 1993.г., у акциjи Медачки џеп, село jе поново сравњено. Питамо се дали ће се икада обновити, или ће само у Архиву Срба остати запис да jе некада постоjало село Дивосело коjе jе 1993.г. Хрватска воjска до темеља уништила. Данас се у Дивосело може отићи jедино због комеморациjе. Зар оваj апел не говори много. Г.Матић проговорио jе у име свог села и свих недужних жртава свога народа. Стога га Архив Срба подржава и придружуjе му се.

Софиjа Пеjновић

 

Везане виjести:
– Ратници од пушке мањи – Гоjко Матић 

– Обновите Спомен – дом у Дивоселу!

– ДИВОСЕЛО – ЗЛОЧИНОМ ДО ПУСТОШИ – ЗАПИСИ ИЛИЈЕ ВУЈНОВИЋА

– Књига: Проф. Миле Раjчевић: “ Дивосело, Читлук и Орнице у времену и траjању „

 

Извор: СНВ – Архив Срба у Хрватскоj

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: