Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу.

 

ФОНД “ДИЈАСПОРА ЗА МАTИЦУ” ЗНАЧАЈНО ПОМОГАО СРПСКУ

Датум објаве: недеља, 27 септембра, 2015
Величина слова: A- A+

Сjедница Удружења

Сjедница Удружења
“Фонд диjаспора за матицу”

Удружење “Фонд диjаспора за матицу” током прошлогодишњих поплава у значаjноj мjери jе помогао да се у Републици Српскоj санираjу посљедице те елементарне непогоде, а помоћ Фонда од 250.000 евра омогућио jе реализациjу пет проjеката у Српскоj.

“Фонд диjаспора за матицу” jе, чим се указала потреба да се помогне поплављенима у Српскоj, упутио наjпре jеднократну помоћ од 25.000 евра, а затим jе у договору са Владом Републике Српске услиjедила и помоћ Фонда од 250.000 евра, рекао jе Срни пред почетак редовне годишње Скупштине Удружења “Фонд диjаспора за матицу” директор Представништва Српске у Београду Млађен Цицовић.

Он jе тим поводом у “Сава центру”, представницима Фонда и сународницима коjи живе и раде у иностранству, прочитао писмо захвалности премиjера Републике Српске Жељке Цвиjановић.

“Сви донатори и сви добротвори су нама у Републици Српскоj jеднако важни, али, ипак, нарочиту захвалност дугуjемо Удружењу `Фонд диjаспора за матицу` и нашим сународницима коjи живе у иностранству”, истиче у писму Цвиjановићева.

Непроцjењива jе, додала jе она, не само материjална помоћ коjу jе оваj фонд упутио, већ и морална подршка коjа jе свима у Српскоj показала да Српска ниjе сама у тешким временима.

“Нашу земљу су прошле године погодиле катастрофалне поплаве коjе су проузроковале огромну материjалну штету у великом броjу наших општина и градова, на стамбеним, привредним и енергетским обjектима, саобраћаjноj и комуналноj инфраструктури, на обjектима jавних служби и установа, привреди и пољопривреди”, истакала jе у писму Цвиjановићева.

Tоком поплава евакуисано jе, подсjетила jе, више од 35.000 лица.

“Више од 40 одсто териториjе Републике Српске претрпило jе оштећења, уништени су путеви, мостови, болнице, школе, вртићи. Око 58 одсто од укупног броjа становништва Српске било jе изложено или jе осjетило штетне посљедице ове катастрофе”, додаjе се у писму Цвиjановићеве.

Материjална штета санирана jе постепено, додала jе. Влада jе утврдила сет мjера коjима jе трасиран пут за обнову Републике Српске и основала Фонд солидарности за обнову Републике Српске.

“Захваљуjући солидарности и хуманости и одговорном раду, обновили смо породични, привредни и институционални живот у Републици Српскоj. Захваљуjући вашоj подршци у општинама Шамац и Нови Град биће реконструисане спортске сале у основним школама, у општини Челинац санира се обjекат Центра за културу, у Зворнику финансира се изградња оштећеног цjевовода и резервоара за воду, а у општини Лопаре финансира се обнова пет кућа уништених у клизиштима”, додала jе Цвиjановићева у писму упућеном Фонду.

Народ Републике Српске, додала jе она, захвалан jе свим државама, организациjама и поjединцима коjи су помогли.

“Морам да се осврнем и на броjне примjере солидарности унутар Републике Српске. Српска jе пуна хероjа коjи су, не штедећи своj живот ни снагу, радили све што jе било у њиховоj моћи да помогну људима. Све то ме данас чини поносним премиjером jедне мале земље са великим срцем”, наводи се у писму.

Према њеним риjечима, сви су максимално ангажовани и сви заjедно наступаjу и предсjедник Републике Српске Милорад Додик и Влада Републике Српске – да кроз значаjне контакте помогну народу и да остваре шансе за нови почетак у економском смислу jер су (прошлогодишње) поплаве наниjеле огромне штете привреди.

Србиjа jе од овог фонда добила 750.000 евра за санациjу поплава. Обреновац jе добио 11 милиона динара (око 91.700 евра) помоћи за реконструкциjу и поправку 22 породичне стамбене зграде. Помоћ су добиле и општине Крупањ, Параћин, Коцељева, Осечина и Кладово у Србиjи, рекао jе бивши дипломата и директор Удружења “Фонд диjаспора за матицу” Живадин Јовановић.

Он jе додао да се Фонд, коjи обиљежава 16 година рада, трудио да Српскоj помогне тамо где jе наjпотребниjе у обнови инфрастуктуре, санациjи поjединих обjеката и санациjи клизишта.

Фонд његуjе и издавачку дjелатност с циљем да у отаџбини и у расеjању едукуjе генерациjе о српскоj историjи и култури, али и да се на таj начин подсjети на страдања, попут оних на Космету.

Извор: срна

Везане виjести:

У БЕОГРАДУ СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ “ФОНДА ДИЈАСПОРА ЗА МАТИЦУ”

Скупштина Фонда диjаспора за матицу

Диjаспора: Поплављенима милион евра – Jadovno 1941.

 


Тагови:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top