Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

FILM: Sveti Nikolaj Velimirović

Sveti vladika Nikolaj Velimirović

Ovaj dokumentarni film je život našeg Svetog Oca Vladike Nikolaja Velimirovića. Sve što je činio i učinio, a uradio je mnogo, bilo je bez greške za svoj narod. Put koji nam je pokazao tad i danas je jedini pravi za nas pravoslavne Srbe.

Dr. Vladika Nikolaj Velimirović (studirao i diplomirao u Bernu) je posle Svetog Save najveći duhovni Srbin kog smo imali. Filozof za pokoljenja – ratnik s naliv perom u ruci. Neprevaziđeni besednik na stranim jezicima bez akcenta. Na njegove su se govore u Londonu i Njujorku gospodari sveta tiskali samo da ga dožive i čuju.

Posle su mnogi taj doživljaj “Slušajući Vladiku” kao vrhunski događaj i doživljaj te godine proglasili. Tadašnja svetska elita nije znala dali su politički, filozofški, kulturološki ili su jednostavno od svega duhovno najviše, najljudskije velike besede živog Sveca iz Srbije među tim stranim svetskim ljudima. Nikog njegovi govori nisu ostavljali ravnodušnim, ne, to je bilo nemoguće. Kolikog je kalibra Srbin i čovekoljub bio govore mnogi veliki svetski savremenici iz njegovog vremena u svojim memoarima. Svi su se divili tolikoj duhovnoj snazi koja je ipak ostala u tom malom ljudskom telu najskromnija moguća.

Vrlo je skromno živeo Vladika celog svog života a nije morao. Odlučio se da služi svom narodu na štetu ličnog zadovoljstva. Švabe su ga u koncentracioni logor odvele, jer nije hteo u Srbiji s njima da sarađuje, sve su učinili da ga pridobiju za njihovu stvar, jer narod je slušao Vladiku a on je i iz zatočeništva svom stadu besedio kako treba da ustane i da se bori protiv okupatora za svoju slobodu. Naverovatan je respekt i tamo uživao kao zatvorenik. Koliki je Srbin bio daju nam i titovi crveni dođoši u Srbiju kao dokaz. Oni ga ne primaju nazad među svoj narod nakon oslobođenja iz nemačkog logora od strane saveznika već ga proglašavaju za državnog neprijatelja br. 1 tako da dr. Vladiki ne ostaje ništa drugo nego da krene po svetu za svojim Srbima, kad kući svojoj već ne može. Nije ni sanjao da će jednog dana biti proglašen za neprijatelja svog naroda, i to narodu kome je sve svoje u životu dao i posvetio.

POGLEDAJTE FILM

Sve što je činio i učinio, a uradio je mnogo, bilo je bez greške za svoj narod. Put koji nam je pokazao tad i danas je jedini pravi za nas, a mi postkomunistički sinovi i unuci još nismo na tom putu. Malo čitamo a još manje znamo o sebi samima i našoj pravoj prošlosti – sami smo sebi krivi! Večna ti slava na Tvom Svetom Nebu veliki Srbine!

IZVOR:

PRIJATELj BOŽIJI FONDACIJA

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: