Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

FILM “NAŠ PUT” TEŠKA PREVARA MAĐARSKIH ULTRADESNIČARA

Datum objave: četvrtak, 5 aprila, 2012
Veličina slova: A- A+

Omladinski-pokret-64-Zupanije.jpg

NOVI SAD, (SRNA) – Ultradesničarski mađarski pokret “64 županije” u svom propagandnom filmu “Naš put” predstavio je snimke Srba koje su Nijemci 1941. godine ubili u Pančevu kao snimke Mađara koje su Srbi ubili u Vojvodini 1944. godine.

“Snimci ubijenih Srba iskorišteni su na samom početku filma (od 1.06 do 1.29 minuta) da bi se prikazao navodni teror nad mađarskom manjinom u poslijeratnoj Jugoslaviji”, saopštila je danas Informativna služba Srpskog narodnog pokreta (SNP) “Naši”, reagujući na taj film.

SNP tvrdi da film “Naš put” u kratkim crtama predstavlja ciljeve mađarskog fašističkog pokreta i istorijat organizacije “64 županije”, a snimci ubijenih Srba koriste se da bi se podigle međunacionalne tenzije na teritoriji Vojvodine.

“Originalni snimci uzeti su iz dokumentarca `Drugi svetski rat u koloru` koji je posljednjih godina prikazan na brojnim svjetskim kanalima. Na snimcima ubijenih Srba mađarski fašisti sklonili su boju i smanjili rezoluciju, a snimak jednog vješanja je i zamućen da se ne bi vidjeli njemački vojnici koji stoje u pozadini, dok dželat Srbinu navlači omču na vrat”, navodi se u saopštenju.

Ocjenjuje se da je najsramnije od svega to se koriste snimci obješenih i strijeljanih Srba koje su ubili Nijemci, na čijoj su se strani Mađari i borili u Drugom svjetskom ratu.

“Čitava manipulacija je gora ako se zna da su mađarski fašisti na teritorije Vojvodine ubili na hiljade Srba i drugih protivnika fašizma. Film `Naš put` preveden je na više jezika (za svaku zemlju na čiju teritoriju pretenduje ta organizacija), i postavljen je na sajtu Jutjub još 2008. godine”, dodaje se u saopštenju.

SNP “Naši” podsjeća da pokret “64 županije” neometano djeluje u više gradova na sjeveru Srbije, da su njihovi aktivisti umiješani u napade na nacionalnoj i vjerskoj osnovi na Srbe u Temerinu, kao i da ta organizacija svake godine organizuje nacističke žurke i koncerte u vojvođanskim opštinama Ada, Senta, Kanjiža, Subotica i Temerin.

Pokret 64 županije se nalazi na spisku fašističkih organizacija, koji je sačinio MUP Srbije.

 

Izvor: srna
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top