Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Film i svjedočenje o stradanju srpske djece u ratu

O stradanju srpske djece u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu večeras je u Bijeljini svjedočio hirurg Miodrag Lazić čije je iskustvo o 1.200 ratnih dana od Knina do sarajevskog ratišta dokumentovano u filmu i knjizi “Djeca u ratu – dnevnik ratnog hirurga”.

Predavanje u okviru manifestacije "Dani sjećanja" u Republici Srpskoj koja je posvećena stradanju srpske djece u 20. vijeku.
Bijeljina – Dani sjećanja Foto: SRNA

“Bolnica `Žica` u tadašnjem Srpskom Sarajevu po svojim rezultatima spada u najveće ratne bolnice u modernoj istoriji. Priručna zgrada pretvorena je u bolnicu kroz koju je prošlo 15.500 ranjenika i urađeno 3.500 operacija u opštoj anesteziji”, rekao je Lazić novinarima uoči predavanja u okviru manifestacije “Dani sjećanja” u Republici Srpskoj koja je posvećena stradanju srpske djece u 20. vijeku.

Ratni hirurg, dobrovoljac iz Niša, istakao je da je na sarajevskom području sa preko 100.000 stanovnika bilo ogromno stradanje civila, a najtragičnije je teško ranjavanje 450 srpske djece mlađe od 14 godina.

 O stradanju srpske djece u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu večeras je u Bijeljini svjedočio hirurg Miodrag Lazić čije je iskustvo o 1.200 ratnih dana od Knina do sarajevskog ratišta dokumentovano u filmu i knjizi "Djeca u ratu - dnevnik ratnog hirurga".
Hirurg Miodrag Lazić Foto: SRNA

“Tragičnost rata koji smo mi preživeli ponavlja se, nažalost, u današnjim ratovima u svetu, sa enormnim stradanjem civila, a deca su najtužnija priča svih ratova”, poručio je Lazić.

On kaže da mu je nakon 40 godina provedenih u hirurgiji najteže sjećanje na ranjenu djecu, njihove tužne oči i nevine komentare, ali i da mu je najveća satisfakcija činjenica da je mnogima od te djece spasio život i danas su to ljudi koji imaju svoju djecu.

Organizator “Dana sjećanja” je Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a večerašnji događaj organizovan je u saradnji sa Udruženjem djece poginulih boraca “Nasljeđe” u Bijeljini.

Dušan Pavlović iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Vlade Republike Srpske na predavanj u okviru manifestacije "Dani sjećanja" u Republici Srpskoj koja je posvećena stradanju srpske djece u 20. vijeku.
Dušan Pavlović Foto: SRNA

Dušan Pavlović iz Republičkog centra rekao je novinarima da, osim sjećanja i pomena srpskim žrtvama i mučenicima, treba čuvati i sjećanje na srpske heroje odbrane.

“U Republici Srpskoj je tokom proteklog odbrambeno-otadžbinskoj rata ubijeno 447 djece, što govori i o karakteru rata, jer gdje god nije bilo Vojske Republike Srpske da odbrani srpski narod, civili su stradali na najmonstruozniji način, klanja, mučenja, silovanja najmlađih”, naveo je Pavlović.

On je ocijenio da to govori o važnosti formiranja i postojanja Vojske Republike Srpske i Republike Srpske za tadašnje vrijeme, za danas i za vrijeme koje dolazi.

Dokumentarni film i predavanje ratnog hirurga Miodraga Lazića održano je u Eparhijskom kulturnom centru u Bijeljini.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Filmovi „Dianina deca“ i „Dnevnik ratnog hirurga“

Počinju „Dani sjećanja“ posvećeni stradanju srpske djece u 20 vijeku

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: