fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ФИКРЕТ АБДИЋ ПОТЕНЦИЈАЛНИ СВЈЕДОК ОДБРАНЕ

Hag.jpgХАГ, /СРНА/ – Бивши предсjедник Републике Српске Радован Караџић упутио jе данас нови захтjев Хрватскоj за достављање копиjа снимака, транскрипата и записника свjедочења или изjава коjе jе фикрет Абдић дао на свом суђењу у Жупаниjском суду у Карловцу, наводећи да разматра да га позове за свjедока своjе одбране у Хашком трибуналу.

Абдић jе био осуђен на 15 година затвора а почетком марта пуштен jе на слободу након одслужених двиjе трећине казне.

 

Према налазу суда, Абдић jе као врховни командант Народне одбране Западна Босна био одговоран за отварање логора и прихватних центара.

 

Од власти Хрватске, Караџић jе затражио и снимке пресретнутих разговора од 1991. до 1995. године, у коjима су саговорници били Алиjа Изетбеговић, Еjуб Ганић, Хасан Ченгић, Бакир Изетбеговић или Омер Бехмен.

 

„Влада Хрватске доставила jе корисну збирку пресретнутих разговора српских лидера и обелодањивање пресретнутих разговора лидера босанских муслимана ће ми омогућити да у доказном поступку моjе одбране покажем да су босански муслимани чинили злочине и за њих оптуживали Србе, како би изазвали интервеницjу међународне заjеднице на њиховоj страни“, наводи се у писму.

 

Први захтjев Хрватскоj упућен jе краjем априла, али на њега ниjе било одговора, наводи Караџић и истиче да би био захвалан уколико би одговор добио до 11. jуна.

 

На суђењу Караџићу доказни поступак тужилаштва окончан jе почетком маjа, а почетак доказног поступка одбране заказан jе за 16. октобар.

 

Претресно виjеће jе за 11. и 13. jуни заказало расправу по правилу 98 бис из Правилника о поступку и доказима, на коjоj ће оптужени тражити да буде ослобођен по оним тачкама оптужнице за коjе сматра да их тужилаштво ниjе доказало.

 

 

Извор: срна

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: