Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Federacija će ostati bez Srba ako ih ne bude u federalnoj Vladi

Datum objave: nedelja, 21 aprila, 2019
Veličina slova: A- A+

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH upozorio je da će FBiH ostati i bez 2,5 odsto Srba, koliko ih je popisano 2013. godine, ako ih ne bude u federalnoj Vladi.

Vlada Federacije BiH Foto: arhiv RTRS
Vlada Federacije BiH Foto: arhiv RTRS

“Ponovo podsjećamo na sramotu da su Vlade u kantonima gotovo formirane bez Srba”, ističe Odbora i pojašnjava da u vladama Unsko-sanskog i Posavskog kantona nema ni jedan ministar Srbin, a da je po jedan Srbin ministar u vladama Zeničkog-dobojskog i Kantona Sarajevo.

Iz Odbora navode da im je poznat cilj nekih da u FBiH nema Srba, odnosno da se počisti 56.000 koji su popisani 2013. godine, a da se u srpska sela nasele migrante iz Azije i Afrike.

Odbor navodi da u vrijeme kada se političke partije dogovaraju o formiranju Savjeta ministara BiH Srbi u Federaciji pitaju političke partije šta se dešava sa formiranjem federalne Vlade i hoće li u njoj biti Srba povratnika.

Srbi u FBiH pitaju može li Srbin povratnik biti potpredsjednik tog entiteta ili zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Federacije ili na bilo kojoj poziciji za koje može uticati na opstanak Srba u Federaciji.

U saopštenju Odbora, koje je potpisao predsjednik Đorđe Radanović, napomenuto je da je, prema popisu žrtava Drugog svjetskog rata, u BiH stradalo 177.045 ljudi, a da je od tog broja 128.040 bilo Srba ili 72,32 odsto, te da je taj popis žrtava potpisao direktor Zavoda za statistiku SFRJ Mustafa Latifić.

“Srbi su dali najveću žrtvu u borbi protiv fašizma upravo na teritoriji današnje Federacije, u Sanskom Mostu, Bosanskom Petrovcu, Drvaru, Bihaću, Ključu, Sarajevu, Tuzli”, podsjeća Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH.

Izvor:SRNA

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top