fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Federacija će ostati bez Srba ako ih ne bude u federalnoj Vladi

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH upozorio je da će FBiH ostati i bez 2,5 odsto Srba, koliko ih je popisano 2013. godine, ako ih ne bude u federalnoj Vladi.

Vlada Federacije BiH Foto: arhiv RTRS
Vlada Federacije BiH Foto: arhiv RTRS

„Ponovo podsjećamo na sramotu da su Vlade u kantonima gotovo formirane bez Srba“, ističe Odbora i pojašnjava da u vladama Unsko-sanskog i Posavskog kantona nema ni jedan ministar Srbin, a da je po jedan Srbin ministar u vladama Zeničkog-dobojskog i Kantona Sarajevo.

Iz Odbora navode da im je poznat cilj nekih da u FBiH nema Srba, odnosno da se počisti 56.000 koji su popisani 2013. godine, a da se u srpska sela nasele migrante iz Azije i Afrike.

Odbor navodi da u vrijeme kada se političke partije dogovaraju o formiranju Savjeta ministara BiH Srbi u Federaciji pitaju političke partije šta se dešava sa formiranjem federalne Vlade i hoće li u njoj biti Srba povratnika.

Srbi u FBiH pitaju može li Srbin povratnik biti potpredsjednik tog entiteta ili zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Federacije ili na bilo kojoj poziciji za koje može uticati na opstanak Srba u Federaciji.

U saopštenju Odbora, koje je potpisao predsjednik Đorđe Radanović, napomenuto je da je, prema popisu žrtava Drugog svjetskog rata, u BiH stradalo 177.045 ljudi, a da je od tog broja 128.040 bilo Srba ili 72,32 odsto, te da je taj popis žrtava potpisao direktor Zavoda za statistiku SFRJ Mustafa Latifić.

„Srbi su dali najveću žrtvu u borbi protiv fašizma upravo na teritoriji današnje Federacije, u Sanskom Mostu, Bosanskom Petrovcu, Drvaru, Bihaću, Ključu, Sarajevu, Tuzli“, podsjeća Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH.

Izvor:SRNA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: