fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ФБИ ОТКРИО ДОКУМЕНТА: Пољаци су били саучесницу у холокаусту Јевреја

У Једвабнеу и околини су Пољаци убиjали Јевреjе све до jедног. Користили су штапове, камење, убиjали и унакажавали лешеве. Локална jевреjска заjедница jе 10. jула 1941. године збрисана са лица земље.

Амбасадор САД у Пољскоj, Стивен Мал, извинио се због критика директора ФБИ, Џеjмса Комиjа, коjи jе оптужио Пољску 16. априла да jе била саучесник Холокауста.

Критике су извучене из говора коjи jе он одржао приликом обележавања Дана сећања на жртве Холокауста у Мемориjалном музеjу САД. На таj дан се одаjе пошта милионима Јевреjа и других људи страдалих у Холокаусту као последица деловања нацистичке Немачке и обележава се устанак Јевреjа.

Устанак у Варшавском гетоу се одиграо 1943. године. Директор ФБИ jе навео: “У њиховим умовима, убице и саучесници Немачке, Пољске, Мађарске и многих других нису учинили ништа зло. Они су себе убедили да jе то била права ствар коjу jе требало урадити. То jе оно што људи раде и то jе оно што треба да нас плаши“.

Џеjмс Коми jе професионалац, он зна о чему прича. Он ниjе изнео чињенице како би потврдио да Немачка ниjе jедина држава у коjоj су „убице и саучесници“ спроводили своjе активности за време Другог светског рата. Он jе могао без проблема то да уради да jе хтео.

Историjа пољских урбаних места као што су Раџивилове, Вонсоши, Висне и Једвабне нуди луцидне примере активности коjе су спроводили пољски колаборационисти против Јевреjа. Важно jе напоменути да jе врхунац антиjевреjских активности пао у периоду када jе Немачка напала Совjетски савез.

Тада jе Пољска већ била под Хитлеровом Немачком две године. У Једвабнеу и околини су Пољаци убиjали Јевреjе све до jедног. Користили су штапове, камење, убиjали и унакажавали лешеве. Локална jевреjска заjедница jе 10. jула 1941. године збрисана са лица земље. Натерали су око педесет Јевреjа да дођу у центар града. Речено им jе да уклоне Лењинов споменик. Затим су их терали да закопаваjу остатке споменика далеко од града певаjући совjетске песме. Локални рабин jе водио читав процес. Сви учесници „церемониjе“ су хладнокрвно стрељани у празном хангару. Тела су прекривена, а увече су Јевреjи из Једвабнеа, и жене и деца, закопани живи. Укупно jе страдало око 2.000 људи.

Пољска влада jе 10. jула 2001. године, на 60. годишњицу масакра у Једвабнеу, признала да злочин нису починили Хитлеровци, већ Пољаци коjи су живели са Јевреjима неколико векова.

У званичном обраћању председника републике Пољске, Александар Квасниjевски jе рекао: „Ово jе заиста био окрутан злочин. Ништа га ниjе оправдавало. Жртве су биле беспомоћне и безопасне. Требало би да молимо душе мртвих и њихове породице за опроштаj“, рекао jе он. „Данас, као човек, грађанин и председник Пољске молим за извињење у моjе име и име пољског народа на чиjоj jе савести оваj злочин“.

Пољаци су били колаборационисти у Другом светском рату. Цезари Гримза jе рекао за недељник Wпрост у октобру 2005. године да jе око пола милиона Пољака сарађивало са Хитлером и Вермахтом.

Владислав Швет, аутор књиге „Мистериjа Катин“ написао jе да су „Пољаци сарађивали са нацистима у концентрационим логорима“. Књига „Фабрика смрти у Аушвицу“, коjу су написали логораши, прича причу о пољском лекару Владиславу Дерингу, коjи jе и сам био логораш и умешан у нељудске експерименте. Стефан Везбич из Горње Силезиjе jе био надређени у касарни. Он jе волео да убиjа са само три ударца штапом. Пољски лекар Зенон Зенктелер jе био нацистички лекар коjи jе користио jединствену методу лечења болесних, пребиjаjући их од батина. Бруно Броневич, надређени у jедноj од касарни, затим Казимеж Гозка, Јулиjус Миклуш и Виктор Ткоза такође се помињу у књизи. Наводи се и листа службеника СС-а чувених по своjоj екстремноj окрутности. Увек се нађе нека црна овца у породици. Чињеница да су Пољаци сарађивали са Немцима се не може сакрити.

Можда Пољаци ипак нису толике антисемите као што су Јевреjи веровали, рекао jе Михаел Шудрих негде око 2000. године.

Ове године jе 70. годишњица победе у Другом светском рату. Било би добро да директор ФБИ, Џеjмс Коми, наведе и неке доказе коjе има за своjе тврдње о убицама и саучесницима.
Валéрy Врублевскy (м.стратегиц-цултуре)

Извор: Intermagazin

 

Везане виjести:

Аушвиц у сенци скандала – Jadovno 1941.

Аушвиц – 70 година од ослобођења наjвећег … – Jadovno 1941.

ИСТРАГА ПРОТИВ ОСУМЊИЧЕНЕ ЧУВАРКЕ ИЗ … – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: