Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу.

 

Фалсификоване потврде за рањавање у рату: Милиони за лажне ране

Датум објаве: субота, 19 децембра, 2015
Величина слова: A- A+

Откривене фалсификоване потврде којима су војници добијали пресуде за накнаду штете, највише из последњих ратова. Обезбеђен исказ окривљеног сарадника

Министарство одбране "чешља" војне архиве
Министарство одбране “чешља” војне архиве

МИНИСТАРСТВО одбране припрема ревизију поступака за накнаду штете због рањавања и повређивања официра, подофицира и војника, вођених током прошле деценије. Разлог поновног чешљања ових предмета јесте сумња да је велики број обештећених припадника војске фалсификовао документацију на основу које су судови доносили пресуде о накнади штете.

Највећи број ових случајева датира из ратног периода 1991-1995. године, као и НАТО бомбардовања 1999. Провером документације старих случајева утврђено је да су потврде о рањавању, повредама, стресовима и страховима оверени печатима који су нестали током повлачења јединица из бивших југословенских република. Овим штамбиљима оверавани су налази на основу којих су касније пред судовима подизани захтеви за накнаду штете.

По основу накнаде штете, Министарство одбране у последњих 15 година исплатило је више од 22 милијарде динара. Овим новцем обештећени су војници, али и цивили и предузећа. Судска пракса, рупе у прописима, као и олаки приступ војних органа довели су до хиљада оверених пресуда на штету државе.

Анализа мноштва правних пораза пред судовима била је један од првих задатака поново успостављеног Војног правобранилаштва. Преиспитивањем предмета утврђено је више фалсификованих потврда и других исправа. Војска је открила и једну особу која је прихватила статус окривљеног сарадника, на основу чијег исказа ће тужилац покренути поступак.

– Случајеви још нису процесуирани и кривични поступци још нису покренути, па зато не можемо да покренемо тужбе за повраћај средстава. Услови за то биће испуњени тек по окончању поступака, односно када особа која је издавала фалсификована документа буде осуђена – кажу у Војном правобранилаштву.

Највише новца по основу накнаде материјалне и нематеријалне штете војска је исплатила у периоду од 2004. до 2009, када је из војне касе за ову намену издвојено више од 11 милијарди динара. Ови износи последњих година опадају, а за првих шест месеци 2015. издвојено је 448 милиона динара.

– Исплате нематеријалне штете у највећем броју случајева обухватају досуђене накнаде због повређивања или погибије током ратних дејстава – наводе у Министарству одбране. – Ту су и накнаде штете због претрпљених физичких и душевних болова, страха, као и због стреса узрокованог смрћу или тешким инвалидитетом блиске особе, али и повређивања током војне службе у миру – током служења војног рока и на вежбама.

ПЛАЋАЈУ И “ТРЕЋИМ ЛИЦИМА”

ВОЈСКА је дебело платила и штету коју су протеклих година “трећим лицима” направили њени припадници. Судским пресудама тако су “пребијене” накнаде за трошкове сахрана, изгубљене зараде због инвалидности, неисплаћене ратне дневнице, оштећења на мобилисаним возилима грађана… На списку правних основа за отварање војне касе су и изгубљени привредни спорови, најчешће због неплаћених рачуна и спорова у вези са војним непокретностима. Пресуђене суме додатно увећавају и затезне камате, трошкови парница и извршења.

 

Извор: НОВОСТИ

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top