fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Falsifikovane potvrde za ranjavanje u ratu: Milioni za lažne rane

Otkrivene falsifikovane potvrde kojima su vojnici dobijali presude za naknadu štete, najviše iz poslednjih ratova. Obezbeđen iskaz okrivljenog saradnika

Ministarstvo odbrane "češlja" vojne arhive
Ministarstvo odbrane „češlja“ vojne arhive

MINISTARSTVO odbrane priprema reviziju postupaka za naknadu štete zbog ranjavanja i povređivanja oficira, podoficira i vojnika, vođenih tokom prošle decenije. Razlog ponovnog češljanja ovih predmeta jeste sumnja da je veliki broj obeštećenih pripadnika vojske falsifikovao dokumentaciju na osnovu koje su sudovi donosili presude o naknadi štete.

Najveći broj ovih slučajeva datira iz ratnog perioda 1991-1995. godine, kao i NATO bombardovanja 1999. Proverom dokumentacije starih slučajeva utvrđeno je da su potvrde o ranjavanju, povredama, stresovima i strahovima overeni pečatima koji su nestali tokom povlačenja jedinica iz bivših jugoslovenskih republika. Ovim štambiljima overavani su nalazi na osnovu kojih su kasnije pred sudovima podizani zahtevi za naknadu štete.

Po osnovu naknade štete, Ministarstvo odbrane u poslednjih 15 godina isplatilo je više od 22 milijarde dinara. Ovim novcem obeštećeni su vojnici, ali i civili i preduzeća. Sudska praksa, rupe u propisima, kao i olaki pristup vojnih organa doveli su do hiljada overenih presuda na štetu države.

Analiza mnoštva pravnih poraza pred sudovima bila je jedan od prvih zadataka ponovo uspostavljenog Vojnog pravobranilaštva. Preispitivanjem predmeta utvrđeno je više falsifikovanih potvrda i drugih isprava. Vojska je otkrila i jednu osobu koja je prihvatila status okrivljenog saradnika, na osnovu čijeg iskaza će tužilac pokrenuti postupak.

– Slučajevi još nisu procesuirani i krivični postupci još nisu pokrenuti, pa zato ne možemo da pokrenemo tužbe za povraćaj sredstava. Uslovi za to biće ispunjeni tek po okončanju postupaka, odnosno kada osoba koja je izdavala falsifikovana dokumenta bude osuđena – kažu u Vojnom pravobranilaštvu.

Najviše novca po osnovu naknade materijalne i nematerijalne štete vojska je isplatila u periodu od 2004. do 2009, kada je iz vojne kase za ovu namenu izdvojeno više od 11 milijardi dinara. Ovi iznosi poslednjih godina opadaju, a za prvih šest meseci 2015. izdvojeno je 448 miliona dinara.

– Isplate nematerijalne štete u najvećem broju slučajeva obuhvataju dosuđene naknade zbog povređivanja ili pogibije tokom ratnih dejstava – navode u Ministarstvu odbrane. – Tu su i naknade štete zbog pretrpljenih fizičkih i duševnih bolova, straha, kao i zbog stresa uzrokovanog smrću ili teškim invaliditetom bliske osobe, ali i povređivanja tokom vojne službe u miru – tokom služenja vojnog roka i na vežbama.

PLAĆAJU I „TREĆIM LICIMA“

VOJSKA je debelo platila i štetu koju su proteklih godina „trećim licima“ napravili njeni pripadnici. Sudskim presudama tako su „prebijene“ naknade za troškove sahrana, izgubljene zarade zbog invalidnosti, neisplaćene ratne dnevnice, oštećenja na mobilisanim vozilima građana… Na spisku pravnih osnova za otvaranje vojne kase su i izgubljeni privredni sporovi, najčešće zbog neplaćenih računa i sporova u vezi sa vojnim nepokretnostima. Presuđene sume dodatno uvećavaju i zatezne kamate, troškovi parnica i izvršenja.

 

Izvor: NOVOSTI

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: