fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Evropska budućnost nespojiva sa negiranjem zločina

Sud

BEOGRAD, 6. MAJA – Zajednička evropska budućnost ne može se graditi politikom zaborava, skrivanja i negiranja zločina i zato je utvrđivanje pune istine o zločinima počinjenim 90-tih godina i procesuiranje odgovornih zajednički posao država u regionu i nacionalnih pravosuđa, izjavila je danas pomoćnik ministra pravde Srbije Jelica Pajović.

Ona je istakla da je pomirenje „imperativ Srbije“, da je Srbija učinila puno na procesuiranju odgovornih i da stoga očekuje od drugih država u regionu da to učine.

„Do pomirenja se može doći samo na osnovu jasne slike o svemu što se dogodilo. Važno je da istina o ratnim zločinima bude pravno utvrđena i jasno izrečena, a za to su, zbog vremenske distance, vrlo važni iskazi svjedoka“, naglasila je Pajovićeva na prvom regionalnom sastanku pružaoca podrške svjedocima i žrtvama organizovanom u Beogradu uz podršku OEBS-a.

Ona je navela da je strah svjedoka da svjedoče u slučajevima ratnih zločina jedan od najvećih problema u sudskim postupcima i zbog toga je garancija bezbjednosti svjedoka ključna za utvrđivanje pune istine i neophodan predusov za dostizanje pravde i pomirenja.
Pajovićeva je upozorila da atmosfera zastrašivanja svjedoka koja vlada na Kosovu i Metohiji, a koju su konstatovali i Tužilaštvo Haškog tribunala i Savjet Evrope, mora da bude zaustavljena.

„Temeljna, nezavisna i nepristrasna istraga o trgovini organima na Kosovu i Metohiji ne može biti provedena ako se ne obezbedi puna zaštita svedoka i bezrezervna saradnja svih strana. Ubijanja, zastrašivanja i pretnje svedocima ne smeju se nastaviti“, rekla je Pajovićeva.

Ona je pozvala da se temeljno istraže svi slučajevi ubistava i sistemskog zastrašivanja svjedoka na Kosovu i Methiji.

„Srbija čini sve što je u njenoj moći da odgovorne za zločine stigne primerena kazna i nastaviće da daje pun doprinos normalizaciji odnosa u regionu“, rekla je Pajovićeva.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Dimitrios Kipreos, ističući važnost današnjeg skupa, rekao je da, zbog protoka vremena, materijalni dokazi često nedostaju, pa je svjedočenje najvrjedniji izvor informacija o okolnostima zločina.

Kipreos je pohvalio ministarku pravde Srbije Snežanu Malović, koja je danas bila spriječena da prisustvuje skupu, zbog podrške službi za pružanje podrške svjedocima koju je osnovao Viši sud u Beogradu ističući da je za rad istražitelja i tužilaca izuzetno važno da postoji podrška svjedoka.

Zamjenik šefa Delegacije EU u Srbiji Adriano Martins istakao je da je uslov pune saradnje sa Haškim tribunalom jedan od ključnih za zemlje koje žele da pristupe EU.

Martins je poručio da je dostizanje pravde obaveza prema žrtvama i naglasio da svi počinioci treba da odgovoraju pred sudom.
Današnji regionalni sastanak dio je projekta za prenos znanja i materijala iz predmeta ratnih zločina sa Haškog tribunala na nacionalne organizacije „Pravda i ratni zločini“ čija je realizacija počela u maju 2010. godine i predviđeno je da traje 18 mjeseci.

Cilj projekta je jačanje kapaciteta pravosuđa u državama jugoistočne Evrope kako bi se suđenja za ratne zločine provodila u skladu sa najvišim međunarodnim standardima.

Projekat „Pravda i ratni zločini“ vrijedan je četiri miliona evra, finansira ga EU, a provodi kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava u partnerstvu sa Haškim tribunalom, Međunarodnim institutom UN za istraživanje kriminaliteta i pravdu i misijama OEBS-a u regionu.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: