fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Eparhija bačka: Optužbe Aleksandra Jovanovića su licemjerne

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/racija.jpg

Eparhija bačka odbacila je danas, kao licemjerne, optužbe predsjednika Skupštine Novog Sada Aleksandra Jovanovića da je Srpska pravoslavna crkva spriječili ambasadora Izraela Jozefa Levija i ambasadora Mađarske Oskara Nikovica da učestvuju u pomenu žrtvama Novosadske racije.

U saopštenju Eparhije bačke ističe se da su Jovanović i gradonačelnik Novog Sada sa svojom pratnjom „pokušali da, mimo protokola i bez poziva organizatora, uzmu učešće u zvaničnom programu“.

Gradski čelnici najprije su pokušali da onemoguće da direktor Centra „Simon Vizental“ iz Jerusalima Efraim Zurof prođe do svog mjesta i obrati se okupljenima, a kada im to nije pošlo za rukom „pokušali su da iskoriste Zurofovo prisustvo da bi se probili do spomenika „Porodica“ i time prekinuli molitveni pomen“, navodi se u saopštenju.

„Brzom reakcijom protokola Eparhije bačke njihov pokušaj je spriječen, a Efraimu Zurofu omogućeno je da se obrati narodu. Nažalost, gospoda ambasadori su bili opkoljeni gradonačelnikovom svitom i samim tim onemogućeni da uđu kroz službeni ulaz“, ističe se u saopštenju.

Eparhija bačka izrazila je najiskrenije žaljenje zbog ovog incidenta „koji su izazvale gradske vlasti Novog Sada i onemogućavanja zvanicama Eparhije bačke i Jevrejske opštine u Novom Sadu da učestvuju u molitvenom pomenu“.

„Ovom prilikom javno zahvaljujemo gospodi ambasadorima što su se odazvali pozivu organizatora i pokazali istinsku želju da učestvuju u molitvenom pomenu i izražavamo gnušanje što su gradske vlasti, nemajući nikakvog poštovanja i pijeteta prema žrtvama Racije, pokušale da izazovu incident koji je, Bogu hvala, uspješno spriječen“, navodi se u saopštenju.

U Eparhiji bačkoj kažu da je „najbolji pokazatelj osjećanja gradskih vlasti prema žrtvama Racije – organizovanje javnog prenosa fudbalske utakmice
„Arsenal“ – „Mančester junajted“ ispred gradske kuće u vrijeme dok je u Srpskom narodnom pozorištu Eparhija bačka održavala akademiju „Deca besmrtnosti“, posvećenu Raciji u Bačkoj 1942. godine.

Predsjednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović izjavio je danas da je obezbjeđenje SPC spriječilo njega, gradonačelnika Igora Pavličića, vojvođanske zvaničnike i pojedine ambasadore da uđu u prostor predviđen za zvanice tokom pomena žrtvama Novosadske racije, nakon čega su iz protesta napustili pomen. Jovanović kaže da se vratio na Kej žrtava racije nakon što se završio pomen koji je organizovao SPC.

Zloglasna Novosadska racija najveći je zločin u istoriji Novog Sada. Pripadnici mađarske fašističke okupacione vojske od 20. do 23. januara 1942. godine u gradu i okolini pobili su i pod led Dunava bacili više od 4 000 ljudi, najviše Srba, a potom Jevreja i Roma.

Komemoracija se već treću godinu održava na „Štrandu“, jer su upravo na današnjem popularnom novosadskom kupalištu na temperaturi i do minus 30 stepeni mađarski zlikovci prvo naređivali ljudima da se skinu goli, potom su im pucali u potiljak i njihova tijela bacali pod led Dunava.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: