Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Emitovati filmove o srpskom stradanju

Datum objave: petak, 24 februara, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

savez_logorasa.jpg

Savez logoraša Republike Srpske pozvao je elektronske medije da prikažu dokumentarne filmove o stradanju srpskog naroda u BiH tokom proteklog rata.

Sekretar Saveza Obrad Bubić rekao je Srni da Savez ima 17 snimljenih dokumentarnih filmova o tome kako su Srbi mučeni i ubijani u Hercegovini, Podrinju, Posavini, centralnoj BiH i krajiškim opštinama.

“Bilo bi nam drago da svi elektronski mediji prikažu naše dokumenatrne filmove o stradanju Srba u toku minulog rata. Neka ovo bude javni poziv, neka nam se jave, a mi ćemo im poslati našu saglasnost za prikazivanje”, kaže Bubić.

On je dodao da su oni podjednako teški i važni, ali da javnost sa tim nije upoznata zbog toga što ih niko neće da emituje.

Prema Bubićevim riječima, iako svi ti filmovi obiluju izvornim dokumentacionim materijalima nikada niko od istražnih organa nije zahtijevao da ih vidi.

Predsjednik Udruženja logoraša “Odžak 92” Milan Miletić rekao je Srni da je film “Pobij, pokrsti, proteraj” prvi koji je obuhvatio stradanje Srba u cijeloj BiH od 1992. do 1996. godine i gdje je u jednom dijelu prikazano kako su stradali Srbi u Posavini.

Centralni dio priče je opština Odžak. Miletić ističe da su žrtve, koje su prošle kroz logore u Odžaku, govorile kakvim su mučenjima i torturama bile izložene tokom tamnovanja.

Autor i koprocudent filma je Svetlana Petrušić. Ona je u svojim ranijim izjavama isticala da je taj film dokument i svjedočanstvo o srpskim žrtvama zatočenim u hrvatsko-muslimanskim logorima u BiH od 1992. do 1996. godine.

Osim osnovne teme filma, stradanja srpskih logoraša, film se bavi uzrocima rata, kontinuitetom stradanja Srba, ulogom političkog i vojnog vrha NATO-a, ratom mudžahedina protiv Srba u BiH, agresijom Hrvatske na BiH, kao i etničkim čišćenjem srpske teritorije i antisrpskom propagandom.

Kroz 500 logora na teritoriji BiH od 1992. do 1996. prošlo je više od 55.000 Srba, zabilježene su 133 metoda mučenja Srba, od kojih mnogi nisu preživjeli najsuroviju torturu.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top