Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Ekspertiza potvrdila: Posmrtni ostaci carske porodice Romanov – autentični

Datum objave: utorak, 21 jula, 2020
Veličina slova: A- A+

Istorijsko-arhivska ekspertiza, koja je obavljena u okviru istraživanja ubistva porodice Romanovih, potvrdila je autentičnost „jekaterinburških posmrtnih ostataka“, izjavio je šef odeljenja za pomoćne i specijalne istorijske discipline Ruskog državnog univerziteta za humanističke nauke Evgenije Pčelov, koji je učestvovao u istraživanju.

Romanovi
Romanovi

On je objasnio da je ekspertiza, između ostalog, izvršena na osnovu dokumenata istrage belogardejaca i brojnih svedočenja učesnika u ubistvu i skrivanju tela.

Prema njegovim rečima, u istraživanju je učestvovala grupa ekperata-istoričara, koji rade sa istorijskim izvorima i znaju kako da ih analiziraju.

„Analizirano je preko dve hiljade istorijskih izvora –  pisanih, fotografskih, pa čak i audio-snimaka. Izuzetno veliki kompleks dokumenata prikupljen iz preko 15 ruskih i stranih arhiva. Pronađeni su i neki novi dokumenti, a neki dokumenti, na koje prethodnici nisu posebno obraćali pažnju, analizirani su ponovo“, rekao je sagovornik agencije.

Podsetimo, 17. jula navršilo su se 102 godine od zverskog ubistva cara Nikolaja Drugog i njegove porodice. U njihovu čast, u Rusiji su organizovane litije i molebani.

Ubistvo Romanovih

Nikolaj Drugi, njegova supruga i petoro dece, ubijeni su 1918. godine po naređenju boljševika, posle Oktobarske revolucije. Njihova tela su bačena u rudarsko okno, a zatim na brzinu zakopana u blizini Jekaterinburga, na Uralu.

Više od 70 godina niko nije znao gde je tačno sahranjena carska porodica. Priču o ubistvu carske porodice prate razne verzije, istinita i lažna svedočenja učesnika, brojne legende i misterija o tome da li je neko od Romanovih, ipak, preživeo.

Car Nikolaj Romanov sa ženom Aleksndrom Fjodorovnom i ćerkom Olgom
Sputnik / RIA Novosti Car Nikolaj Romanov sa ženom AleksAndrom Fjodorovnom i ćerkom Olgom

Zvanično priznata ekspertiza kaže da je „DNK analizom dokazano da su u blizini Jekaterinburga pronađeni ostaci članova carske porodice“. Na godišnjicu streljanja, 17. jula 1998. godine, sahranjeni su uz najveće državne počasti u Petropavlovskoj crkvi u Sankt Peterburgu, gde počivaju svi Romanovi.

Ruska pravoslavna crkva je 2000. godine kanonizovala članove carske porodice.

Izvor: SPUTNIK SRBIJA

Pročitajte još:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top