Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ekspertiza: Ljude na Markalama pobile postavljene bombe

Ljude na sarajevskoj pijaci Markale nije ubila granata koja je doletjela sa srpskih položaja, nego dvije eksplozivne naprave, daljinski aktivirane, ustanovili su Zorica Subotić i Mile Poparić, koautori ekspertize „Markale 1 i 2“, granatiranja Sarajeva i snajperskih dejstava u predmetima Radovana Karadžića i Ratka Mladića pred Haškim tribunalom.

Markale

Nakon što su proučili dokumenta sa svjedočenjima, detalje istraga Unprofora i Centra službi bezbjednosti Sarajeva, kao i video-zapise evakuacije poslije krvavog napada u Sarajevu, ovi stručnjaci nedvosmisleno su utvrdili da postoje manipulacije u vezi sa Markalama.

„Prva eksplozija okrenula je tezgu za 180 stepeni. Druga, koja tada nije ni istraživana, dogodila se u susjednom prolazu, pod pravim uglom. Činjenica je da je nemoguće da bude onoliko žrtava na Markalama od jedne granate od 120 milimetara koja ima 2,6 kilograma eksploziva“, objasnila je za „Večernje novosti“ diplomirani mašinski inženjer Zorica Subotić, koja je vještak za balistitku.

Subotićeva navodi da su njene i Poparićeve analize taj zaključak potvrdile, kada su primijetili tragove na objektima na mjestu na kojima oni nikako ne bi mogli da se nađu od prve eksplozije.

Njihov kolega iz BiH Berko Zečević na osnovu položaja stabilizatora /repa granate/ odredio je upadni ugao i na osnovu toga procijenio odakle i sa koje udaljenosti je doletio projektil.

Subotićeva ističe da su neprofesionalne metode koje je primijenio Zečević dovele do takvog njegovog mišljenja i ocijenila da je on manipulisao tragovima na mjestu eksplozije i sam stavio stabilizator u razriveni krater.

„Ne može se odrediti pravac doleta jedne mine na bazi toga kako se zabio stabilizator“, kaže Subotićeva i objašnjava da eksplozija otkine jedan dio granate, kao i da sve zavisi od više faktora, pa stabilizator ili nastavlja da leti naprijed ili će pasti negdje u blizini.

Ona i Poparić su originalnim video-zapisima koje su dobili nakon prve ekspertize u predmetu Karadžića primijetili da je repni dio naknadno stavljen na mjesto gdje je poslije navodno i pronađen.

„Komisija je prvo istraživala to mesto dok je krater bio potpuno zatrpan, a posle izvesnog vremena u njemu se pojavljuje stabilizator. To znači da su ga oni otkopali i stavili pod ugao koji im je odgovarao. Isti metod primenjen je u slučaju Tuzlanske kapije“, kaže Poparić.

On navodi da je u komisiji istražilaca UN koji su izašli na lice mjesta poslije eksplozije, bio i ukrajinski oficir Sergej Moroz, koji je zaključio da je na tom mjestu eksplodirala podmetnuta bomba.

„Moroz je prošle nedelje svedočio u predmetu Mladić i rekao je da je on izašao na lice mesta i da je uveren kako tu nije mogla da proleti mina, a da ne udari u krov“, rekao je Poparić.

Navodi zaštićenog svjedoka koji je bio član obezbjeđenja Alije Izetbegovića, da je upravo lider muslimana sa vjerskim poglavarom Mustafom Cerićem organizovao stradanje Sarajlija na pijaci Markale 1994. godine, na suđenju Mladiću u Hagu, imalo je toliko odjeka, da je juče tužilaštvo svoje unakrsno ispitivanje zatvorilo skoro potpuno za javnost, navodi list.

Prema riječima advokata, Tužilaštvo i sudsko vijeće juče su na sve načine pokušavali da diskredituju svjedoka, ali im to nije uspijevalo.

Goran Petronijević, punomoćnik zaštićenog svjedoka, koji brine da se ne otkrije njegov identitet, rekao je za „Večernje novosti“, da ga je neuobičajeno sudsko vijeće baš žestoko unakrsno ispitivalo i bilo mnogo oštrije nego tužilaštvo.

„Međutim, kad neko govori istinu, niko na svetu ga ne može zbuniti. Posle ovog svedočenja niko više ne može da sumnja u istinu da su `Markale` muslimanske vlasti organizovale i namestile da se napakosti neprijatelju žrtvujući svoj narod“, rekao je Petronijević.

On je dodao da su sva trojica sudija iz Vijeća provokativno ispitivala svjedoka i da nijedan pokušaj rušenja njegovog kredibiliteta nije uspio.

„Da je bilo šta slagao, oni bi to otkrili“, zaključio je Petronijević.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Kojić: Izjava zaštićenog svjedoka o Markalama je ključna

Da li će Srbi proći kao Indijanci

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: