fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Egzodus početak nove epohe – Istočnog Sarajeva

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić izjavio je da se egzodus Srba iz Sarajeva mora obilježavati bez obzira na različita viđenja tog događaja, jer to predstavlja „kraj epohe sa tužnim krajem i početak nove epohe koja se zove Istočno Sarajevo“.

Egzodus sarajevskih Srba
Egzodus sarajevskih Srba

„U brojevima gledano, poslije Beograda, Sarajevo je bilo drugi srpski grad koji je imao najveći intelektualni i ljudski kapital. Srbi su vijekovima unazad stvarali nešto što se zvalo gradska sredina. Odlukom Srba da izađu iz Sarajeva prije 22 godine, na neki način, taj kapacitet se potrošio, jer je veliki broj ljudi otišao sa ovog područja“, rekao je Ćosić Srni.

On je podsjetio da Srbi iz Sarajeva danas žive u Srbiji, Kanadi, Americi, te u drugim gradovima i opštinama širom Srpske i značajno su učestvovali u stvaranju i razvoju tih sredina.

„Tamo gdje s u došli sarajevski Srbi te sredine su počele naglo da se razvijaju, iako su negdje bili potpuno prihvaćeni, a negdje djelimično“, konstatovao je Ćosić.

On je naveo da su Srbi iz Sarajeva koji su ostali na području od Sokoca do Trnova, odlučili da razvijaju grad Istočno Sarajevo.

„Oni su taj svoj ljudski kapacitet, prije svega intelektualni, unijeli u stvaranje novog grada i sve opštine u njegovom sastavu izgledaju daleko bolje nego što su izgledale prije nekih deset i više godina“, rekao je Ćosić.

Egzodus Srba iz Sarajeva predstavlja niz događaja koji su uslijedili nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kada je pet opština Srpskog Sarajeva, u cjelini pripalo Federaciji BiH, dok je drugih pet opština podijeljeno između Republike Srpske i Federacije BiH, gdje su Srbi uglavnom dobili periferna, nenaseljena i ruralna područja.

Srpski borci u Sarajevu u ratu su zaustavili 36 ofanziva i odbranili svoje domove, a u toj odbrani poginulo je više od 7.000 vojnika i civila.

Egzodus Srba sa područja Sarajeva počeo je u decembru 1995. godine, a završen je početkom marta 1996. godine.

Oko 120.000 Srba iz Ilijaša, Vogošće, Hadžića, Ilidže, Rajlovca, Grbavice i dijela Starog grada napustili su vjekovna ognjišta i krenuli na prostor Republike Srpske, ne želeći da žive pod hrvatsko-muslimanskom vlašću.

Mnogi Srbi su odlučili da premjeste posmtrne ostatke članova svoje porodice. Na Sokocu je formirano Srpsko vojničko spomen-groblje Mali Zejtinlik, na koje su preneseni posmrtni ostaci blizu 1.000 boraca Vojske Republike Srpske.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Dodik: Jedna od najpotresnijih slika u novijoj istoriji srpskog naroda

Obilježene 22 godine od egzodusa sarajevskih Srba | Jadovno …

Bratunac: Sjećanje na egzodus sarajevskih Srba (VIDEO …

Dvije decenije od egzodusa sarajevskih Srba | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: