fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Džordž Kluni predvodio marš za žrtve genocida u Jermeniji

Holivudski glumac Džordž Kluni
Holivudski glumac Džordž Kluni

JEREVAN – Holivudski glumac Džordž Kluni predvodio je danas u Jerevanu marš povodom 101. godišnjice genocida nad Jermenima u Otomanskom carstvu u vreme Prvog svetskog rata.

U komemorativnom maršu do memorijala u jermenskoj prestonici učetovalo je više hiljada ljudi.

Holivudski glumac, borac za ljudska prava, poznat je kao zagovornik toga da se ovaj masakr prizna kao genocid u Jermeniju je doputovao u subotu.

Jermenija_polaganje_cvijeca

On je zajedno sa jermenskim predsednikom Seržom Sargsjanom i hiljadama Jermena u nedelju položio cveće kod memorijala sa večnim plamenom dok su u crkvama širom Jermenije održeni pomeni.

Ovaj genocid je „deo jermenske istorije, i deo svetske isotrije, a ne samo bol jedne nacije,“ rekao je on po dolasku u Jerevan.

Jermeni kažu da je tokom Prvog svetskog rata, u vreme raspada Otomanske imperije, ubijeno do 1,5 miliona ljudi, dok Turska odbija da to nazove genocidom tvrdeći da je od 300.000 do 500.000 Jermena i barem isto toliko Turaka poginulo u građanskom sukobu kada su se Jermeni pobunili protiv otomanskih vladara i svrstali uz ruske vojnike.

(Tanjug)

Izvor: NOVA SRPSKA POLITIČKA MISAO

 

Vezane vijesti:

O stradanju Srba i Jermena | Jadovno 1941.

Džejms Ridel: Ep o genocidu nad Jermenima | Jadovno 1941.

SRBI TREBA OD JERMENA DA UČE O KULTURI SJEĆANjA …

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: