fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Džodan: Nema osnovnih uslova za povratak

Predsjednik Udruženja izbjeglih Srba iz Krajine i Hrvatske Petar Džodan rekao je da hrvatske vlasti ni nakon 21 godinu od egzodusa Srba iz Hrvatske nisu riješili ni pola problema srpskih izbjeglica, iako zvanični Zagreb tvrdi da je to pitanje za njih definitivno završeno.

Predsjednik Udruženja izbjeglih Srba iz Krajine i Hrvatske Petar Džodan
Predsjednik Udruženja izbjeglih Srba iz
Krajine i Hrvatske Petar Džodan

„Hrvatska nije stvorila osnovne uslove za povratak Srba kao što su zaposlenje, povratak njihovih stanarskih, imovinskih i radnih prava, zbog čega je povratak Srba u Hrvatsku minimalan i praktično ga više i nema“, rekao je Džodan Srni povodom obilježavanja 20. juna – Svjetskog dana izbjeglica.

Govoreći o trenutnom položaju izbjeglih Srba u Republici Srpskoj i BiH, Džodan je rekao da srpske izbjeglice iz Hrvatske neprekidno godinama žive u nekakvom iščekivanju, jer političke elite u Zagrebu, Beogradu i Sarajevu obećavaju da će konačno biti riješeno njihovo pitanje.

„Izbjegli Srbi iz Hrvatske političkim elitama trebaju uglavnom za predizborne kampanje i politička potkusurivanja, dok se s druge strane jako malo ili minimalno radilo na stvarnom rješavanju izbjegličkog pitanja“, istakao je Džodan.

Džodan tvrdi da nijednoj zemlji u regionu nije bio interes da se problem izbjeglica riješi, ali da je bilo „kukanja“ pred svjetskim organizacijama da bi se što više novca dobilo koji nije korišten za rješavanje pitanja izbjeglica već za troškove administracije i razne vrste manipulacija koje su koristile određene političke strukture.

„Hrvatska je potrošila ogromna sredstva rješavajući pitanje fasada, stanova svom domicilnom stanovništvu, odnosno građanima, a ne izbjeglicama i povratnicima u Hrvatsku“, naveo je Džodan.

On je rekao da na prostoru Republike Srpske i BiH od 50.000 izbjeglica iz Hrvatske, koliko ih je bilo 1995. godine, danas živi svega oko 15.000, uglavnom onih koji su rođeni na ovim prostorima, dok su preostali otišli u Srbiju i druge zemlje širom Evrope i svijeta.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Položaj Srba biće i dalje loš | Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: