fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Dvojni aršini i za žrtve

Porodice nestalih iz Republike Srpske ogorčene su tempom otkrivanja i identifikacije srpskih žrtava na nivou cele BiH, navodeći da je za prethodnih devet godina nadležna institucija – Institut za nestala lica sa sedištem u Sarajevu, ekshumirao samo 311 tela nastradalih Srba.

Sarajevo koči potragu: Ekshumacija tela nastradalih Srba Foto: EPA/Fehim Demir
Sarajevo koči potragu: Ekshumacija tela nastradalih Srba Foto: EPA/Fehim Demir

Nedeljko Mitrović, predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS, ističe da je situacija alarmantna. Prema podacima ove organizacije od 5.505 nestalih, koliko ih je do prošle godine evidentirano, još se traga za 1.670. Istovremeno, u tri spomen-kosturnice u Republici Srpskoj nalazi se 650 ekshumiranih i neidentifikovanih posmrtnih ostataka Srba. Jedino rešenje, navodi Mitrović, jeste da se pronalaženje i identifikacije nestalih vrate u nadležnost entiteta.

– Već nekoliko meseci tvrdimo da bi to bilo najbolje rešenje ukoliko je ikome stalo do prave istine i prekidanja agonije porodica. Jer, ukoliko se nastavi ovakvom dinamikom, pitanje nestalih Srba se neće rešiti ni u narednih 40 godina. Poražavajuće je da je u prvih šest meseci rada Instituta za nestala lica identifikovano 600 Bošnjaka i slovom i brojkom samo osam Srba. Taj podatak se i dalje pravda navodnim nedostatkom informacija o nestalim Srbima, ali je zapravo reč o klasičnoj politizaciji pitanja nestalih u BiH, koja je sve ove godine isključivo u funkciji bošnjačkog naroda. Najtužnije je što se sve to radi uz podršku Međunarodne komisije za nestale i drugih institucija – naglašava Mitrović.

– Prema njegovim rečima, iako je osnovni zadatak Instituta ekshumacija nestalih, na ove aktivnosti se godišnje potroši nešto više od milion evra, ali se zato za čuvanje tela izdvoji čak 3,5 miliona. Pritom, Institut radi bez ikakve kontrole ili uticaja porodica i predstavnika Republike Srpske. Otuda i ne treba da čudi da izveštaji o radu Instituta nisu usvojeni još od 2009. godine – tvrdi Mitrović i dodaje da dvojni aršini u pogledu žrtava, a pogotovo nestalih, prenose i na regionalne kancelarije Instituta.

Jedino rešenje je reorganizacija ili reforma Instituta za nestala lica BiH.

– To podrazumeva da se prihvate izmene koje predlaže Srpska, a to je da se imenovanje Upravnog odbora obavlja na predlog entitetskih institucija. Posebno je važno da se nadležnost Tužilaštva BiH prenese i na entitetski nivo, kao što je nekada bilo, jer je to davalo veći uspeh, a sve u korist porodica koje s nestrpljenjem čekaju informacije o svojim najmilijim – zaključuje Nedeljko Mitrović.

Stranci uz Bošnjake

Mitrović upozorava da Srbi ništa bolji odnos prema svojim žrtvama nemaju ni od Međunarodne komisije za nestala lica i drugih srodnih organizacija.
– Ne postoji nepristrasan odnos prema srpskim žtvama rata, a izuzetak je jedino MKCK. Svi drugi, uključujući i Sfor, NATO, Haški tribunal, do sada su bili isključivo u funkciji pronalaženja bošnjačkih žrtava. U nekoliko godina rada, kada su korišćeni i snimci iz satelita, otkriveno je više od 4.000 Bošnjaka, a za isto vreme nijedan Srbin.

Autor: Đ. Barović

Izvor: Vesti online

Vezane vijesti:

Mitrović: Riješiti pitanje srpskih žrtava rata prije …

Mitrović: Zločini mudžahedina teži od zločina u Srebrenici …

MITROVIĆ: POKRENUTI TRAŽENjE NESTALIH SRBA …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: