fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Dvije decenije Banjalučkog odreda

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/specjalna-brigada-proslava.jpg

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo rekao je jučer da obilježavanje 20 godina od formiranja Banjalučkog odreda Specijalne brigade policije predstavlja priliku da se učvrste opredjeljenja, od kojih je najvažnije da budućnost, kakva god bila, ne može biti bez Srpske.Čađo je rekao da obilježavanje 20 godina od formiranja Banjalučkog odreda Specijalne brigade policije predstavlja i priliku da se stari ratni saborci sretnu i sjete onih koji su dali život za Srpsku.

Čađo je rekao novinarima u bazi Specijalne jedinice policije u Trnu kod Banjaluke, nakon parastosa poginulim pripadnicima Banjalučkog odreda i polaganja vijenaca na spomen-obilježje, da veterani ove specijalne brigade ostvaruju sva prava, kao i drugi učesnici rata.

Ratni komandant Banjalučkog odreda Specijalne brigade policije Dragan Lukač rekao je da je u odbrambeno–otadžbinskom ratu Specijalna brigada policije izgubila oko 150 ljudi, te da je u njenih devet odreda bilo više od hiljadu ranjavanja, a samo u banjalučkoj brigadi više od dvije stotine ranjavanja.

„To su ogromne žrtve koje je podnijela Specijalna brigada policije, koja je bila na svim ratištima i učestvovala u svim borbama, tamo gdje je uvijek bilo najteže“, naglasio je Lukač.

On je dodao da je određen broj pripadnika Specijalne brigade policije ostao u MUP–u Srpske, neki su nastavili da rade ono što su radili prije rata, ali ima i onih koji su nezaposleni i sigurno danas teško žive.

Lukač je pojasnio da su danas kriterijumi za prijem u specijalnu jedinicu drugačiji nego za vrijeme rata. Prema njegovim riječima, za vrijeme rata bili su potrebni borci spremni da se bore, da znaju zašto se bore, da brane narod i zemlju, a danas je glavni kriterijum psiho-fizička spremnost.

Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić rekao je da Specijalna jedinica policije danas zadovoljava potrebe Srpske – ima svoje mjesto i ulogu i pokazala se kao dobar subjekt u borbi protiv kriminala i akcijama spašavanja.

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: