Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Dveri u poseti Jadovnom i ličkim Srbima

Datum objave: ponedeljak, 2 jula, 2012
Objavljeno u Kompleks Jadovno
Veličina slova: A- A+

dveri na jadovnu.jpgČlanovi odborničke grupe i povereništva za Novi Sad, uz poverenika za Srbobran, išli su na Jadovno, a zatim preostalu srpsku zajednicu u Liki.

U nedelju, 24. Juna 2012. godine, članovi odborničke grupe i povereništva Dveri Novi Sad, Miroslav Ilić i Dejan Milanović, i poverenik Dveri za Srbobran Danijel Kulačin, prisustvovali su parastosu jadovničkim mučenicima, stradalim u Drugom svetskom ratu.

Jadovno, ustaški logor smtri, bio je prvi koncentracioni logor u NDH. Za samo 132 dana, u periodu od april do avgust 1941, hrvatske ustaše su na najsvirepiji način ubile više od 40.000 ljudi, najviše Srba i Jevreja. Njihova jedina krivica bila je etnička pripadnost.  Duž čitavog područja planine Velebit nalazi se 38 jama u koje su ustaše bacale svoje žrtve. Do sada je istražena samo jedna od njih, čuvena Šaranova jama u kojoj su 1953. godine engleski speleolozi na dubini od 40 metara pronašli 5 kubnih metara ispečene ljudske mase.

Nakon održanog parastosa kod Šaranove jame, koji je sližio episkop gornjokarlovački Gerasim, prisutni su se uputili ka mestu nekadašnjeg logora Jadovno. Potomci i poštovaoci jadovničkih žrtava naizmenično su nosili osvećene krstove od Šaranove jame do samog zloglasnog mesta.

Predstavnici Dveri Novog Sada zatim su posetili malobrojnu srpsku zajednici u Lici. U razgovoru sa sveštenstvom i lokalnim stanovništvom tema je bila realan, a ne frizirana medijska slika o položaju Srba u Hrvatskoj. Prema ličnim svedočenjima postoji dubok raskorak izmeću zakonom garantovanih prava i njihovog ostvarenja u svakodnevnom životu. Za Srbe su rezervisani fizički poslovi, poljoprivreda i u manjoj meri ugostiteljstvo. Rad u javnom sektoru Srbima je nedostupan sem u slučajevima zakonskog minimuma predviđenog za pripadnike nacionalnih manjina. Međutim, tada se zapravo više vodi računa o ispunjavanju forme političke korektnosti nego o suštinskom poboljšanju njihovog statusa.

Takozvana politička elita u Srbiji zaboravila je na naš narod u Hrvatskoj i genocid koji se desio, a nepostojanje svesti o nacionalnom interesu uzrok je nastavka antisrpskih procesa i u Srbiji.

Dveri im poručuju da je došao kraj razbijanja srpskog etničkog prostora i da je došlo vreme srpskih integracija.

Srpska Vojvodina nije na redu!

Informativna služba Dveri povereništvo Novi Sad

Izvor: dverisrpske
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top