Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Dve decenije od nestanka dvojice novinara na KiM

Rodbina i kolege Đure Slavuja i Ranka Perenića još jednom su se podsetili kojim putem su pošli na zadatak sa koga se nisu vratili

(Foto Beta)
(Foto Beta)

Između sela Zočište i Velika Hoča kod Orahovca obeleženo je dvadeset godina od nestanka Đure Slavuja i Ranka Perenića, novinara RTV Priština. Pošli su da istraže šta se desilo sa monasima manastira Zočište, koje je otela, pa potom pustila Oslobodilačka vojska Kosova. Skrenuli su puteljkom u vinograde, gde su oteti i od tada im se gubi trag. Ostali su uzaludni napori da se dozna nešto više o njihovoj sudbini.

– Ovo nije samo pitanje pravde, ovo je pitanje da li smo mi pristali i da li pristajemo da živimo sa ubicama, zločincima, kidnaperima… Niko od njih nije pronađen, niti oni koji su ubili i kidnapovali naše kolege, kao i mnoge druge na Kosovu i Metohiji, ni posle dvadeset godina – poručio je predsednik Društva novinara Kosova i Metohije Budimir Ničić.

Novinarka Jelena Petković i Udruženje novinara Srbije u proteklih godinu dana objavili su veći broj istraživačkih tekstova o stradanju i sudbini novinara Srba i Albanaca u proteklom periodu. Ta istraživanja pokazala su da je od trenutka kada su nestali Đuro Slavuj i Ranko Perenić na Kosovu i Metohiji nestalo, oteto i ubijeno petnaest novinara i medijskih radnika.

– Ovo je snažna poruka svima koji su odgovorni da shvate i da se ne nadaju da ćemo odustati ili zaboraviti ovo što se dogodilo sa našim kolegama – rekla je novinarka Jasmina Stojković. Ona je radila u redakciji sa Slavujem i Perenićem i seća se da su tih dana bili zajedno na terenu, da se nisu plašili i da su donosili vesti u svoju redakciju.

Na mestu otmice Udruženje novinara Srbije postavilo je spomen-obeležje na kom na srpskom i albanskom jeziku piše: „Ovde su 21. avgusta 1998. otete naše kolege novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić. Tražimo ih!” Obeležje je u proteklom periodu sedam puta rušeno. Nijedan od počinilaca koji su rušili ploču nije pronađen.

Oteti, nestali i ubijeni novinari

Na Kosovu i Metohiji stradali su novinari Srbi kao etničke mete, novinari Albanci koji su osumnjičeni za saradnju sa Srbima i novinari Albanci koji su od strane svojih sunarodnika viđeni kao pripadnici suparničkih političkih opcija. U proteklom periodu stradali su ili su nestali Đuro Slavuj, Ranko Perenić, Šaban Hoti, Afrim Malići, Enver Maljoku, Ljubomir Knežević, Aleksandar Simović, Mile Buljević, Krist Gegaj, Momir Stokuća, Marjan Melonaši, Šefki Popova, Džemailj Mustafa, Bekim Kastrati i Bardulj Ajeti.

Autor: Ž. Rakočević

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

20 GODINA OD NESTANKA SRBA: Porodice još čekaju vest o novinarima

Kosmet – godišnjica ubistva srpskih novinara | Jadovno 1941.

Ponovo porušena spomen-ploča nestalim srpskim novinarima …

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: