Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Dvadeset četiri godine od stradanja Srba u odžačkim logorima

Datum objave: subota, 7 maja, 2016
Veličina slova: A- A+

U Vukosavlju će sutra biti služen parastos povodom 24 godine od stradanja Srba sa područja opštine Odžak koji su bili zarobljeni i zatvoreni u logore.

Godišnjica zločina nad Srbima u Odžaku Foto: RTRS
Godišnjica zločina nad Srbima u Odžaku
Foto: RTRS

Parastos će biti služen u 15.00 časova kod centralnog spomen-obilježja u Vukosavlju, najavljeno je iz Udruženja logoraša “Odžak `92”.

Ovaj datum obilježava se kao znak sjećanja na dan kada je 1.300 Srba sa odžačkog područja zarobljeno i zatvoreno u logore u osnovnoj školi i fabrici “Strolit” u Odžaku.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja logoraša “Odžak `92” Milan Miletić rekao je Srni da ovaj put neće posjetiti selo Novi Grad kod Odžaka, gđe su posljednjih šest godina odlazili 8. maja da polože cvijeće i zapale svijeće stradalim mještanima srpske nacionalnosti.

“Pred Sudom BiH i Kantonalnim sudom u Tuzli vodi se više procesa zbog ratnog zločina na ovom području, pa smo odlučili da ovaj put ne idemo u Novi Grad da nekoga ne bi izložili nepredviđenoj situaciji, jer tamo ima pojedinaca koji su dotaknuti ovim procesima”, pojasnio je Miletić.

Srbi sa područja Odžaka odvedeni su na prevaru u logore u osnovnu školu i u fabriku “Strolit” jer nije ispoštovan dogovor između posmatrača tadašnje evropske zajednice, kriznih štabova Odžak i srpskih sela da Srbi budu propušteni na slobodnu srpsku teritoriju.

Miletić, koji je bio jedan od zatočenika, podsjetio je da su nad srpskim zatočenicima u odžačkim logorima primijenjene 132 metode mučenja, a 62 ljudi je ubijeno.

Srpske žene, djevojke i djevojčice bile su silovane. Najmlađa žrtva silovanja imala je 10, a najstarija 60 godina.

Logori u Odžaku bili su pod komandom 102. odžačke brigade Hrvatskog vijeća odbrane.

Srbi sa područja opštine Odžak, nakon što je njenu teritoriju 15. jula 1992. godine oslobodila Vojska Republike Srpske, premješteni su u druge logore. Bili su zatočeni u ukupno 16 logora – 11 u BiH i pet na teritoriji Hrvatske, među kojima su Lora, zatvor u Puli, Kerestinac kod Zagreba.

Posljednji logoraš sa područja odžačke opštine razmijenjen je 26. maja 1993. godine u Ljubuškom.

Miletić je istakao da se 20 godina čekalo da počne procesuiranje ratnih zločina nad srpskim narodom sa područja Odžaka.

Za zločine nad nedužnim srpskim civilima u odžačkim logorima do sada su pravosnažno osuđeni Ferid Halilović na 15 godina zatvora, Albina Terzić na tri godine i šest mjeseci, a potvrđena je i prvostepena presuda Josipu Toliću na zatvorsku kaznu od 10 godina.

Miletić napominje da je protiv Ibrahima Ahmetovića Ibeta, koji je nedavno preminuo, vođen postupak pred Kantonalnim sudom u Tuzli. Pred ovim sudom vodi se postupak i protiv stražara u logoru u osnovnoj školi u Odžaku Rešada Mujkića.

Prema njegovim riječima, pred Sudom BiH sudi se bivšim pripadnicima jedinice “Vatreni konji”. Ovim predmetom obuhvaćeno je sedam lica.

“Preživjeli logoraši odazivaju se na sve sudske pozive da svjedoče. Do sada nije bilo nijednog otkazivanja”, rekao je Miletić i dodao da nisu zadovoljni dužinom zatvorskih kazni koje se izriču optuženima.

On je naglasio da su ova suđenja veoma traumatična za svjedoke, posebno kada je riječ o silovanim ženama jer se traži striktno ponavljanje događaja iz 1992. godine.

“Veoma je teško za jednu žrtvu da ponovo prolazi kroz sve to, ali razumijemo sud, koji mora da utvrdi pravu istinu”, rekao je Miletić.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

PROBOJ ZA SPAS VIŠE OD MILION I PO SRBA | Jadovno 1941.

Ilija Jurić oslobođen optužbe za zločine u Odžaku | Jadovno …

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top