fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Duhovno-memorijalni kompleks kao mjesto hodočašća prognanika

Predsjednik Udruženja građana „Klub svih generacija“ iz Banstola Branko Simonović rekao je da će to fruškogorsko naselje uskoro postati Svjetski krajiški centar, mjesto hodočašća stotina hiljada protjeranih ljudi sa njihovih vjekovnih ognjišta.

Otkriven spomenik "Krajiška suza" na Banstolu posvećenog svim stradalim i nestalim Krajišnicima.
Otkriven spomenik „Krajiška suza“ Foto: SRNA

On je naglasio da je Banstol po svemu zaslužio da bude mjesto Svjetskog krajiškog centra i mjesto hodočašća stotina hiljada prognanika sa njihovih vjekovnih ognjišta.

„On ima spomenik `Krajišku suzu`, a u toku je i izgradnja crkve posvećene žrtvama zločinačke akcije `Oluja`. Tu crkvu mnogi nazivaju crkvom `optužnicom` ili `Putinovom crkvom`, jer se gradi u ruskom stilu“, izjavio je Simonović Srni povodom otkrivanja spomenika „Krajiška suza“ na Banstolu posvećenog svim stradalim i nestalim Krajišnicima.

Zvanično, to je crkva Blage Marije, koja se molitveno proslavlja 4. avgusta, na datum kad je počeo veliki egzodus srpskog naroda iz Hrvatske, odnosno Republike Srpske Krajine.

Simonović, koji je glavni inicijator gradnje Crkve Blage Marije, objasnio je da će Svjetski krajiški centar u Banstolu biti kompelks objekata, u kojem će gosti moći da se odmaraju, ali i uče i putuju svetom Fruškom gorom.

„Biće to veliki kompleks objekata u kome će gosti iz celog sveta, posebno đaci na ekskurzijama, osim duhovnog nadahnuća moći da obogate svoja saznanja o egzodusu 250.000 Srba iz Hrvatske, kao i da posećuju fruškogorske manastire. Ne sme se zaboraviti da se Fruška gora po oceni svetskih autoriteta smatra svetom gorom, kao što su to Atoska, Altajska i Sinajska sveta gora“, dodao je on.

Simonović je rekao da Fruška gora ima 16 aktivnih pravoslavnih manastira i 70 vjerskih objekata raznih civilizacija.

„Sremski Karlovci, ili srpski Sion, kako ga mnogi nazivaju je grad-muzej, poput Andrićgrada. Taj po svemu sveti grad, drevnog izgleda, danas je mesto gde se Srbija spaja sa Evropom. Tu je i čuvena Saborna crkva gde odvajkada stoluju srpske vladike i episkopi“, pojasnio je Simonović.

Prema njegovim riječima, podrška izgradnji duhovnog i memorijalnog centra prvo je došla upravo iz sremskokarlovačke Saborne crkve.

„Podrška budućem Centru došla je od Njegovog preosveštenstva episkopa sremskog Vasilija. Ne sumnjam da će zeleno svetlo dati i ndležne institucije Srbije, a podršku njegovoj izgradnji očekujemo i iz Republike Srpske, tradicionalnog prijatelja fruškogorskih svetinja“, istakao je Simonović.

Govoreći o spomeniku „Krajiška suza“, on je naglasio da je jedinstven, jer ga je podigla Srpkinja iz Like, Milena Čanković, koja već više decenija radi i živi u Švajcarskoj.

„Čankovićeva je `Krajišku suzu` podigla od honorara za svoj književni prvenac `Divani ličkih spomenika`, kao i donacija njenih prijatelja brojnih prognanih Srba, koji žive u rasejanju širom zemaljske kugle. Naš darodavac velikog srca kaže da će sav prihod od njenog književnog prvenca, kao i svoje dugogodišnje iskustvo humanitarnog radnika, usmeriti u pravcu podizanja Svetskog krajiškog centra na Banstolu“, naveo je Simonović.

Spomenik „Krajiška suza“ napravljen je od mermera u obliku suze, sa krstom na vrhu.

Predviđeno je da se poslije gradnje Centra postavi u samo središte duhovno-memorijalnog kompleksa.

Spomenik je otkriven i osveštan juče, a svečanosti je prisustvovao veliki broj Krajišnika, koji su za ovu priliku došli iz svih krajeva Srbije i regiona, ali i iz drugih zemalja Evrope, pa čak i Australije.

Banstol je fruškogorsko naselje novijeg datuma, na razmeđi opština Sremskih Karlovaca, Inđije i Iriga.

Većinu njegovih žitelja čine prognanici iz Like, Krajine, Baranje, sa Korduna, iz Slavonije, kao i dijelova BiH.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Svi na Banstol, na Frušku goru 3. juna 2017. u 13 časova

Ličanka diže spomenik palim Krajišnicima | Jadovno 1941.

Znamenje palim Krajišnicima | Jadovno 1941.

Ugradili i srce u svetinju | Jadovno 1941.

Banja Luka: Promocija knjige „Divani ličkih spomenika …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: