Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

DUHOVNA TRIBINA: 155 godina postojanja Livanjske crkvene zajednice

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/svom_1.jpgAdrese su se rasule Beogradom, Zemunom, šumadijskim sokacima i sremačkim šorovima Boleča, Rušnja, Surčina, Bečmena, Jakova… a u duši široko Livanjsko polje.

Tamo, daleko od dometa našeg oka, pod Bašajkovcem, ponosno stoji naša livanjska crkva Uspenja Presvete Bogorodice.
Odoleva punih 155 godina na mestu na kome je podigoše i darovima obogatiše livanjski Srbi. Uz nju škola, među prvim pravoslavnim u Bosni, 140 godina sprema generacije mladih za život odraslih.

Povodom ova dva jubileja, parohija lijevanjska i Udruženje Ognjena Marija Livanjska organizuju niz tribina. Nakon uspešnih duhovnih večeri i predavanja posvećenih ovoj temi u Livnu i manastiru Veselinju, u subotu 29. novembra 2014. godine biće organizovana duhovna tribina povodom 155 godina postojanja i stradanja livanjske crkve, u sali surčinske crkve Svete Petke, sa početkom u 18 časova.

Skup će blagosloviti Njegovo Preosveštenstvo Episkop bihaćko-petrovački Gospodin Atanasije i osvetliće nam
aspekte značaja duhovne veze sa zavičajem. Istorijske okolnosti i činjenice izgradnje lijevanjske crkve i škole predstaviće nam Radovan Pilipović, istoričar i direktor Arhiva SPC, a o životu crkve govoriće i otac Mirko Jamedžija, nekadašnji paroh lijevanjski.

Uvereni da ličnim prisustvom želite da iskažete poštovanje prema najvažnijim verskim i obrazovnim ustanovima Srba livanjskog područija, očekujemo vas u zakazano vreme, na zakazanom mestu.

Vaše Udruženje OML i parohija lijevanjska

Plakat 155 godina Lijevanjske crkve

Izvor: Udruženje Ognjena Marija Livanjska

 

Vezane vijesti:

Božićni paketići za decu i ugrožena staračka domaćinstva

Poziv na slavu crkve Pokrova Presvete Bogorodice u Rujanima

POKROV PRESVETE BOGORODICE U RUJANIMA

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: