Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Državnom ceremonijom obeležen Dan primirja

Datum objave: petak, 11 novembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Centralnom državnom ceremonijom polaganjem venaca i odavanjem počasti kod Spomen kosturnice branilaca Beograda danas je obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu Foto: Tanjug
Obeležen Dan primirja u Prvom
svetskom ratu Foto: Tanjug

BEOGRAD – Centralnom državnom ceremonijom polaganjem venaca i odavanjem počasti kod Spomen kosturnice branilaca Beograda danas je obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Ceremoniju je, uz pune vojne i državne počasti, predvodio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin koji je položio venac u ime Vlade Srbije.

“Kada je pre 98 godina najzad stigla dobra vest da će najstrašnija klanica u dotadašnjoj istoriji nestati, svet se obradovao i pomislio da se ludilo rata više neće ponoviti”, istakao je Vulin.

Kada se na današnji dan pre 98 dana rat završio, svet se, kako je rekao, predao nadi da rata više nikad neće biti, da smo nešto naučili.

“Već nekoliko decenija kasnije pokazalo se da je nada uzaludna i da lekcije nisu naučene”, reko je ministar.

On je naglasio da srpski narod nije odlučivao o velikim ratovima, ni o Prvom ni o Drugom svetskom ratu, ratovima u bivšoj SFRJ, niti o bombardovanju Srbije, da nije tražio nijedan rat, ali da je svaki svoj mir plaćao ratom i da baš zato zna kolika je cena mira.

Strašna je i velika laž, kazao je ministar, da Srbi rađaju sinove da bi bili ratnici, jer ma koliko bili ponosni na svoje ratnike i junake, više bi se radovali da su baš svi bili književnici, inženjeri, ratari…

Više bi se radovali i ponosili njima da smo moglil da ih othranimo i sahranimo kao miroljubive, čestite ljude koji rat nikad nisu upoznali, podvukao je Vulin i dodao da se nijedna generacija ovde nije rodila, othranila i umrla, a da nije učestvovala u bar jednom ratu, koji nismo tražili ni želeli.

“Ako već nismo mogli da odlučujemo o svojim ratovima Srbija hoće ovde i sada da odlučuje kako će rasti, razvijati se i trajati i zato je politika vojne neutralnosti naše trajno opredeljenje”, poručio je Vulin.

Politika vojne neutralnosti je, istakao je Vulin, naš način da velikima i moćnima kažemo da tražimo prijatelje gde god da ih ima, a neprijatelji će nas, kako je rekao, sami izabrati, a mi ih nećemo ni tražiti niti zvati.

“Zato je ta politika način da kažemo da smo naučili pouke iz ratova koji su nas desetkovali i ostavili ubogaljene, okrvavljene, uvek umanjene, ma koliki da smo pobednici bili”, podvukao je ministar.

Ta politika je način da poručimo velikima da tražimo, molimo da Srbija ne bude u velikim svetskim olujama.

“Srbija nema nijednu glavu koju bi mogla da pokloni nekome, nijednog sina koga bi da othrani da pogine kao posledica velikih svetskih sukoba koje ne razumemo i ne vidimo kao svoje.

Takva politika, dodao je, nije izgovor da se ne borimo protiv terorističkog zla nego naša poruka da smo tu gde jesmo svoji na svome, da ne mislimo kretati nigde i ni na koga i da smo željni samo jedne stvari:

“Da nam deca zaista odrastu u lekare, inženjere, pesnike, ratare… i da othranimo samo jednu generaciju u istoriji srpskog naroda koja nije upoznala rat”.

O ratovima ne možemo da odlučujemo, jer smo malobroni, ali o miru u kome živimo, možemo i hoćemo, naglasio je Vulin.

“Neka je večno sećanje na sve stradale u Prvom svetskom ratu, na sve stradale u svim ratovima, na njih kakvi su bili i neka je večno sećanje i nada na čovečanstvo kako bi moglo da bude. Slava palima”, poručio je Vulin.

Centralnoj ceremoniji na Novom groblju u Bogradu prisustvovali su ministri Aleksandar Antić i Vanja Udovičić, a vence su položili predstavnici Vojske Srbije, kao i zamenik gradonačenika Andreja Mladenović u ime Beograda.

Cveće na Spomen kosturnicu položili su ambasadori Francuske Kristin Moro, Nemačke Aksel Ditman, SAD Kajl Skat, EU Majkl Devenport, Japana Đuići Takahara, Turske Kemal Bozaj, predstavnik Ambasade Rusije…

Poštu, polaganjem cveća i minutom ćutanja, palima su odali i predstavnici udruženja potomaka, kao i brojni građani.

U okviru obeležavanja održan je i umetnički program koji su izveli Beogradski kamerni hor i gudački kvartet “Beloti”, a glumica Ljiljana Dragutinovih govorila je stihove “Kamene uspavanke” Stevana Raičkovića.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se danas u čast godišnjice tog velikog istorijskog događaja, u znak sećanja na 11. novembar 1918, kada je 11.00 sati na snagu stupilo primirje u Prvom svetskom ratu.

Vučić položio venac kod Spomen-kostrurnice branilaca BGD

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić danas je povodom obeležavanja Dana primirja, položio venac kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu.

Premijer je venac položio uz intoniranje himne i postrojenu gardu Vojske Srbije.

Vučić i Džonson položili vence na groblju Komonvelta

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džonson položili su danas vence na Groblju Komonvelta na Novom groblju u Beogradu, povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Vučić i Džonson vence su položili u prisustvu pripadnika garde Vojske Srbije, kao i pripadnika puka Irske garde, koji su gajdama i trubama dali ton ceremoniji.

Prethodno je premijer Srbije položio venac kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu.

Premijer je venac položio uz intoniranje himne i postrojenu gardu Vojske Srbije.

Nikolić položio venac na spomeniku neznanom junaku na Avali

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je danas, povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, venac na spomenik Neznanom junaku na Avali.

Nikolić je uz intoniranje himne i postrojenu gardu Vojske Srbije venac položio u pratnji ministra odbrane Zorana Đorđevića i načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića.

“Danas obeležavamo godišnjicu prestanka Prvog svetskog rata. Rata u kome su Srbi bili heroji. Rata za koji bi Srbi voleli da se nikada nije vodio. Da više nikada ne ratujemo kako bismo svojoj deci omogućili život u miru i blagostanju”, napisao je Nikolić u spomen knjizi.

Na vencu koji je položio predsednik pisalo je “Junacima Velikog rata – ponosni potomci”.

Izvor: Tanjug

 

Vezane vijesti:

Savanović i Nikolić u Banjaluci položili vijence

Dan primirja u Prvom svjetskom ratu

Mural posvećen vojvodi Stepi Stepanoviću

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Jedan odgovor na „Državnom ceremonijom obeležen Dan primirja“

mila kaže:

To je Dan pobjede koji smo vjerovatno zbog pritiska imenovali danom primirja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top