Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Državni vrh znao za zločine

Stjepan Mesić
Stjepan Mesić

RIJEKA, 22. APRILA – Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio da su Franjo Tuđman i državni vrh Hrvatske znali za zločine nad Srbima i upozorio one koji sumnjaju u vjerodostojnost brionskih transkripata da oni sami po sebi nisu dokaz, već da je dokaz audio zapis sa tog sastanka.

Mesić je objasnio da je Franjo Tuđman znao da se srpska sela u zapadnoj Slavoniji “pale u tri smjene” i naveo da je bio bio prisutan kada je o tome Tuđmanu referisao jedan tadašnji ministar.

On je još jednom potvrdio da je državni vrh Hrvatske tokom proteklog rata znao za hrvatske zločine.

“Bio sam čvrsto uvjeren, a uvjeren sam i danas, da je nama Haški sud bio potreban zato što u Hrvatskoj nije bilo političke volje da sami procesuiramo ratne zločine koji su se nepobitno dogodili na našoj strani. Pri tome, nema nikakve sumnje da je državni vrh za te zločine znao”, naveo je Mesić u izjavi za riječki “Novi list” koji će u cijelosti biti objavljen u subotu.

Mesić je, kako je riječki dnevnik objavio na svom portalu, rekao da je bio prisutan kada je jedan tadašnji ministar, čije ime nije želeo da otkrije, referisao bivšeg predsednika Franji Tuđmanu da se srpska sela u zapadnoj Slavoniji “pale u tri smjene”, te da se dugo dvoumio da li da to javno iznese.

Bivši hrvatski predsjednik oglasio se prvi put poslije izricanja haške presude trojici hrvatskih generala i odgovorio na optužbe o njegovom navodnom prosljeđivanju takozvanih “brionskih transkripata” Tribunalu, koji su bili među ključnim dokazima na suđenju generalima.

On je rekao da je vlada u januaru 2001. postala vlasnik cjelokupne dokumentacije i svi zahtjevi za dostavljanje transkripata Hagu išli su preko vladine kancelarije za saradnju s Haškim sudom, a njegova kancelarija imala je ulogu “servisa” koji je vladi dostavljao transkripte koje bi pronašli.

“Želim, zbog prava javnosti da sazna i da zna, kazati sljedeće: tzv. Brionski transkript uopšte nije dokaz, kao što tvrde neupućeni ili zlonamerni. Dokaz je – originalni zvučni zapis tog famoznog sastanka”, napisao je Mesić.

On je takođe upitao zašto te transkripte nisu izuzeli oni koji su prije njegovog dolaska na mjesto predsjednika “pregledavali Tuđmanovu dokumentaciju iz koje je dosta toga nestalo”.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: