Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Državni vrh Srbije i predstavnici Izraela na pomenu u Donjoj Gradini

Komemorativnom skupu u Donjoj Gradini 19. aprila prisustvovaće državni vrh Srbije i Republike Srpske, potpredsjednik Vlade Izraela, kao i nekoliko akreditovanih ambasadora i diplomatskih predstavnika stranih zemalja, najavio je direktor Javne ustanove Spomen-područje “Donja Gradina” Milorad Bukva.

Milorad Bukva

Milorad Bukva


“S obzirom na to da je ove godine 70 godina od proboja logoraša iz zloglasnog logora Jasenovac i pobjede nad fašizmom, očekujemo da će broj delegacija koje će posjetiti Donju Gradinu biti veći”, rekao je Bukva Srni.
On je dodao da pripreme za održavanje parastosa i pomena nevinim jasenovačkim žrtvama teku planiranom dinamikom.

“Sa ovog mjesta treba poslati poruku, ne samo domaćoj, nego i svjetskoj javnosti, o onom šta se ovdje dešavalo za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske. Ovdje je počinjen strašan zločin genocida i holokausta nad Srbima, Jevrejima i Romima”, istakao je Bukva.

On je potvrdio da je u Spomen-području “Donja Gradina” juče održan sastanak Izvršnog odbora Organizacionog odbora pomena i parastosa, kojem su prisustvovali i predstavnici Vlade Srbije.

“Učesnici ovog skupa posjetili su kompleks Spomen-područja `Donja Gradina`, te razgovarali o detaljima u vezi sa komemorativnom svečanosti koja se ove godine organizuje povodom 70 godina od proboja logoraša iz logora Jasenovac”, rekao je Bukva.

On je precizirao da se u Spomen-području uređuju staze i prilazni putevi, a posebne pripreme vrše se na grobnom polju “Košute” gdje će se ove godine održati pomen i parastos nevinim žrtvama ustaškog zločina genocida.

Bukva je podsjetio da je Vlada Republike Srpske ove godine formirala Odbor za izradu i praćenje implementacije projekta Memorijalnog centra u Spomen-području Donja Gradina, koji je prije dvije godine donijela Narodna skupština Republike Srpske, te da ove godine definitivno kreće proces izgradnje Memorijalnog centra.

 

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

OČEKIVANjE VELIKOG ODZIVA NA MEĐUNARODNI KONKURS

OBILjEŽAVANjE 70 GODINA OD PROBOJA LOGORAŠA 19. APRILA

CENTRALNA MANIFESTACIJA 19. APRILA

JASENOVAC – JADOVNO 1941.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: