fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

DRVAR PROGLASITI GRADOM ANTIFAŠISTA

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/drvar.jpg

DRVAR, /SRNA/ – Udruženje protjeranih građana Drvar „Održivi povratak“ pokrenulo je inicijativu da se u ovom gradu na dostojanstven, prigodan i civilizovan način svake godine obilježava Dan antifašizma, a od opštinskih vlasti zatraženo je da Drvar proglase Gradom antifašista.

Udruženje traži da se obnovi porušeni Spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora u Drvaru, koji su 1996. godine srušili pripadnici HVO-a, i zatraži od nadležnih institucija u BiH da podrže deklaraciju i zatraže od Uneska da ovaj simbol otpora fašizmu uvrsti na listu svjetske baštine.

Ovo udruženje dobilo je saglasnost Skupštine opštine za predloženu inicijativu u kojoj se, između ostalog, traži od nadležnih istražnih organa u BiH i Interpola da se pronađu i vrate svi eksponati i vrijedni istorijski dokumenti koji su tokom proteklog rata pokradeni i odneseni iz Muzeja „25. maj“ u Drvaru.

Udruženje predlaže da se uredi kompleks Titove pećine i da se na adekvatan i primjeren način, postavljanjem spomen-ploča, obilježe mjesta na području opština u kojima je tokom Drugog svjetskog rata boravio Vrhovni štab NOB-a i predstavnici savezničkih vojnih misija – SAD, Rusije i Velike Britanije.

„U godini u kojoj se prigodnim programom obilježavaju značajni istorijski događaji, kao što je 70 godina od neuspjelog neprijateljskog `Desanta na Drvar`, ovaj grad je kroz svoju ponosnu dugu i burnu istoriju, kako u Prvom i Drugom svjetskom ratu, tako i u vrijeme i poslije najvećeg pogroma i masovnog egzodusa u jesen 1995. godine, potvrdio svoju antifašističku orijentaciju, demokratsku utemeljenost i čvrstu opredijeljenost za trajnu afirmaciju i očuvanje tekovine antifašizma“, navodi se u inicijativi drvarskog Udruženja „Održivi povratak“.

Ovu ideju podržalo je više institucija i pojedinaca, kako iz BiH tako i iz okruženja.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: