Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

DRVAR PROGLASITI GRADOM ANTIFAŠISTA

Datum objave: sreda, 28 maja, 2014
Objavljeno u Ostala stratišta
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/drvar.jpg

DRVAR, /SRNA/ – Udruženje protjeranih građana Drvar “Održivi povratak” pokrenulo je inicijativu da se u ovom gradu na dostojanstven, prigodan i civilizovan način svake godine obilježava Dan antifašizma, a od opštinskih vlasti zatraženo je da Drvar proglase Gradom antifašista.

Udruženje traži da se obnovi porušeni Spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora u Drvaru, koji su 1996. godine srušili pripadnici HVO-a, i zatraži od nadležnih institucija u BiH da podrže deklaraciju i zatraže od Uneska da ovaj simbol otpora fašizmu uvrsti na listu svjetske baštine.

Ovo udruženje dobilo je saglasnost Skupštine opštine za predloženu inicijativu u kojoj se, između ostalog, traži od nadležnih istražnih organa u BiH i Interpola da se pronađu i vrate svi eksponati i vrijedni istorijski dokumenti koji su tokom proteklog rata pokradeni i odneseni iz Muzeja “25. maj” u Drvaru.

Udruženje predlaže da se uredi kompleks Titove pećine i da se na adekvatan i primjeren način, postavljanjem spomen-ploča, obilježe mjesta na području opština u kojima je tokom Drugog svjetskog rata boravio Vrhovni štab NOB-a i predstavnici savezničkih vojnih misija – SAD, Rusije i Velike Britanije.

“U godini u kojoj se prigodnim programom obilježavaju značajni istorijski događaji, kao što je 70 godina od neuspjelog neprijateljskog `Desanta na Drvar`, ovaj grad je kroz svoju ponosnu dugu i burnu istoriju, kako u Prvom i Drugom svjetskom ratu, tako i u vrijeme i poslije najvećeg pogroma i masovnog egzodusa u jesen 1995. godine, potvrdio svoju antifašističku orijentaciju, demokratsku utemeljenost i čvrstu opredijeljenost za trajnu afirmaciju i očuvanje tekovine antifašizma”, navodi se u inicijativi drvarskog Udruženja “Održivi povratak”.

Ovu ideju podržalo je više institucija i pojedinaca, kako iz BiH tako i iz okruženja.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top