fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Dragoljub Zbiljić: Osnivanje nove srpske nacionalne institucije „Matica ćirilice“

Dragoljub Zbiljić
Dragoljub Zbiljić

Zakazan prvi radni dogovor i potpisivanje pristupnice za osnivanje Matice ćirilice

Predloženi naziv saveza udruženja je: Sjedinjena udruženja  za odbranu srpske ćirilice „Matica ćirilice“ sa sedištem u Srpskoj Atini – Novom Sadu, gde je skraćeni upotrebni naziv Matica ćirilice. Za predsednika Matice ćirilice predložen je  univerzitetski prof. dr Zoran Milošević a za njegovog zamenika prof. Vladislav Đorđević dok je za urednika Informativnog centra Matice ćirilice predložen dugogodišnji novinar i urednik prof. Dragoljub Zbiljić. 

To su samo predlozi Inicijativnog odbora o kojima će se tek odlučivati na ovom prvom radnom dogovoru s potpisivanjem pristupnice.

Pozvani se mogu smatrati svi koji žele da prisustvuju ovom osnivanju nove neizbežne nacionalne institucije Matice ćirilice, kako se predviđa,  jedne, Bože daj, od najznačajnijih budućih srpskih kulturnih institucija u srpskom narodu, koje će na novim osnovama a u skladu sa značajem srpskog pisma za slobodu i opstanak Srba uticati na buduća bolja rešenja pitanja ćirilice u skladu sa svetskom praksom i značajem ćirilice u srpskom narodu u trajanju dužem od hiljadu godina. Inicijativni odbor smatra da će ova kulturna ustanova snažnije uticati ubuduće na novo pokretanje i srodničke Matice srpske koja je u dugom periodu bila bukvalno zloupotrebljavana radi proklamovane 1954. godine zamene srpske ćirilice hrvatskom latinicom. To Matica srpska, ta najstarija institucija u srpskom narodu danas  nije nikako smela dozvoliti u tako dugom periodu, punih 60 godina sve vidnijeg zamenjivanja srpske azbuke. To se više Matici srpskoj ne sme tolerisati, jer je njenim pravopisnim unikatnim rešenjem pitanja pisma u dvoazbučju (kakvo standardni jezici u svetu ne poznaju) srpsko pismo dovedeno do današnjih svega desetak procenata u opštoj upotrebi pisanog srpskog jezika. Matica srpska, na opštu svesrpsku žalost, odigrala je vidnu ulogu u aktivnom zatiranju srpskog  milenijumskog pisma koje nikako da se oporavi posle njegovog planiranog linča zvanog „postepena zamena“, jer se Matica srpska i danas čvrsto drži Novosadskog dogovora iz 1954. godine u pravopisnom dvoazbučkom rešenju pitanja pisma, kakvo nijedan standardni jezik u svetu nije nikada prihvatio.

Kako je predviđeno, Matica ćirilice će svoj rad materijalno zasnivati na prilozima dobrotvora u celokupnom srpskom danas sirotom narodu koga su jedinog iz Matice srpske i drugih lingvističkih institucija „obogatili“ poznatim srpskim lingvističkim unikatnim „bogatstvom dvoazbučja“, a to „obogaćivanje“ srpskog naroda svelo se na 90 odsto hrvatske latinice prema 10 odsto srpske ćirilice danas u svemu što se piše srpskim jezikom u ovom času, s očiglednim tendencijama da se procenat ćirilice bliži času kada više srpske ćirilice neće biti u Srbiji i među svim Srbima izvan Srbije posle hiljadu godina svoje ćiriličke pismenosti u raznim varijanta, od kojih je poslednja vukovska varijanta ćirilice i u svetu ocenjena kao najsavršenije i najpodesnije pismo za današnji srpski jezik.

Prvi potpisani zvaničan predlog svih sjedinjenih udruženja za srpsku ćirilicu biće upućen komšinici Matici srpskoj da se zauvek odrekne današnjeg primenjivanja Novosadskog dogovora u rešenju pitanja pisma Srba i njihovog jezika. Srpski narod nije odlučio da ima alternativno hrvatsko pismo, nego mu je ono nametnuto na sve načine.

Srdačno pozivamo prijavljene zastupnike udruženja da dođu na pretpristupanje i prethodno potpisivanje pristupa Sjedinjenim udruženjima za zaštitu srpske ćirilice „Matica ćirilice“.

Sigurni potpisnici pristupanja Sjedinjenim udruženjima za odbranu srpske ćirilice „Matica ćirilice“:

1. Dragoljub Zbiljić (zastupnik „Ćirilice, Novi Sad, telefon 0616749574, e-pošta [email protected]open.telekom.rs )“

2. Nemanja Vidić (ovlašćeni zastupnik „Srpske azbuke“)

3. Krsta Pašković (zastupnik Udruženja nautičara „Dunavski propeler, Beograd), on se ovde prijavio rado ga čekamo da dođe na potpisivanje saglasnosti za pristupanje Sjedinjenim udruženjima za odbranu ćirilice; mi ga svi posebno pozivamo jer će nam  sigurno mnogo trebati kao stvarni propeler na vodi, jer nam je svima ćirilica gotovo sasvim potonula.

4. Nemanja Glavonjić (zastupnik Centra zdravih alternativa, Pančevo), koji je ljubazno ponudio da bude domaćin prvog radnog dogovora ćiriličara, na čemu mu svi zahvaljujemo i sigurno ćemo iskoristiti to što nam je ponudio prvom prilikom da se nađemo u Pančevu, verovatno već na drugom ili trećem radnom dogovoru.

5. Stanko Bogosavljev (zastupnik Informacionog centra, Pančevo), prijavio se za pristupanje Sjedinjenim udruženjima za zaštitu srpske ćirilice, pa ćemo i njega rado pozdraviti na ovom predosnivačkom skupu u Novom Sadu.

Prvi radni sastanak i pretpotpisivanja pristupnice biće održani u Novom Sadu (Ekološki pokret, Vojvođanskih brigada br. 17, blizu Spensa). Sastanak će se održati tačno u podne. Očekujemo s radošću prijavljene za dolazak i pretpotpisivanje  pristupnice.

Niko ko bude došao ne može se pokajati jer će prisustvovati osnivanju nove srpske nacionalne kulturne institucije

Članstvo institucije Matice ćirilice, nadamo se uz Božju pomoć, širiće se samoinicijativnim prijavljivanjem članstva i po pozivu iz Matice ćirilice.

U Novom Sadu,

25. januara 2015. godine

Dragoljub Zbiljić

zastupnik i predsednik Udruženja „Ćirilica“, Novi Sad

Izvor: STANjE STVARI

 

Vezane vijesti:

Slobodan Remetić: Ćirilica podelila sudbinu naroda …

Ćirilica u nestajanju – Jadovno 1941.

Vlast upozorena da primenjuje srpski a ne hrvatski filološki 

Srbi ubijaju srpski jezik – Jadovno 1941.

AMFILOHIJE: OVO JE ĆIRILIČNI NAROD I ĆIRILIČNA …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: