fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Допуна извештаја о „Добровољачкој“

dobrovoljacka.jpgБањалука — Центар jавне безбедности Источно Сараjево доставио jе тужилаштву БиХ допуну службеног извештаjа у вези са предметом „Добровољачка“.

Наиме, та допуна садржи сведочење непосредних жртава злочина почињеног у тоj сараjевскоj улици током последњег рата.

Како су пренели босански медиjи, оперативним радом дошло се до података о више лица коjа до сада нису била обухваћена предметном истрагом, а била су непосредне жртве злочина коjи jе почињен у Сараjеву 2. и 3. маjа 1992. године над припадницима ЈНА.

Они, како се наводи, своjим сведочењима потврђуjу убиjање, заробљавање, мучење и злостављање воjника ЈНА. Њихове изjаве надлежним органима достављене су први пут тужилаштву БиХ.

Допуна службеног извештаjа достављена jе Тужилаштву jуче, саопштено jе из Центра jавне безбедности, а у тужилаштву кажу да ту документациjу jош нису добили.

Портпарол тужилаштва БиХ Борис Грубешић jе изjавио да jе потребно да прође бар jедан дан, а с обзиром на то да jе документациjа прослеђена jуче, наjвероватниjе jе да ће она у тужилаштву бити у понедељак.

Страни члан тужилаштва БиХ Џуд Романо донео jе 17. jануара 2012. године наредбу о обустављању истраге у случаjу „Добровољачка“ против 14 лица, међу коjима и против члана ратног председништва Еjупа Ганића, Заима Бацковића и Јована Дивjака. Романо jе саопштио да jе утврђено да у радњама осумњичених лица нису садржана обележjа кривичног дела.

Истрага jе обустављена и против Хасана Ефендића, Јусуфа Пушине, Емина Швракића, Драгана Викића, Фикрета Муслимовића, Џевада Топића, Јовице Беровића, Решада Јусуповића, Јусуфа Кецмана, Дамира Долана и Ибрахима Хоџића.

Приликом договореног повлачења припадника ЈНА и команде Друге воjне области из Сараjева 3. маjа 1992. године у Добровољачкоj улици, у заседи коjу су поставиле паравоjне формациjе „зелене беретке“ и „патриотске лиге“, као и Териториjалне одбране, убиjена су 42 припадника ЈНА, рањена 73, а 215 људи jе заробљено.

Извор: B92

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: