Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Donijeti rezoluciju o osudi genocida nad Srbima

Datum objave: petak, 6 januara, 2012
Veličina slova: A- A+
Nedeljko Mitrović
Nedeljko Mitrović

Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila uputila je inicijativu Skupštini grada Banjaluka za donošenje rezolucije o osudi genocida nad Srbima u banjalučkim naseljima Drakulić, Šargovac, Motike i u rudniku Rakovac 7. februara 1942. godine kada su ustaše za samo nekoliko časova hladnim oružjem usmrtile više od 2 300 Srba, od kojih 515 djece.

“Ovaj zločin ima karakteristike najmasovnijeg pokolja Srba u jednom danu van logora, odnosno na kućnim ognjištima, i izvršen je nad potpuno mirnim srpskim stanovništvom”, rekao je Srni predsjednik ove organizacije Nedeljko Mitrović.

On je napomenuo da nije bilo riječi o nekoj odmazdi, već se radilo o klasičnom primjeru etničkog čišćenja, odnosno glavni razlog bilo je to što su Srbi odbili da se pokatoliče. Ovaj zločin, prema njegovim riječima, ima sve elemente genocida, jer su ubijani svi stanovnici koji su zatečeni u selu, bez obzira na dob, pol i radnu sposobnost.

“Ovaj zločin učinjen je s ciljem da se srpsko pravoslavno stanovništvo istrijebi iz okoline Banjaluke, koja je, prema ustaškim namjerama, trebalo da bude jedan od centara tzv. NDH”, zaključio je Mitrović.

On je naglasio da je jedan od razloga za donošenje ove rezolucije činjenica da se bliži sedamdeset godina od ovog strašnog događaja iz istorije Banjaluke, a da se o njemu još ne zna mnogo, jer se za vrijeme bivše Jugoslavije o ovom, kao i o mnogim drugim zločinima nad Srbima, nije smjelo govoriti.

“S obzirom na to da se smanjio broj preživjelih svjedoka, smatramo da bismo i na ovaj način doprinijeli da se ovaj zločin nikad ne zaboravi, te da bi rezolucija stvorila obavezu i narednim generacijama da ga pravilno i dostojno obilježavaju”, istakao je Mitrović.

On je naveo da Republička organizacija koja okuplja porodice poginulih i nestalih smatra da je izuzetno važno na pravi način reći istinu o stradanju, jer bi se sigurno manje zločina desilo i u proteklom ratu u BiH da se o svim zločinima istinito i pravovremeno govorilo.

“Među našim članovima ima srodnika žrtava ovog pokolja, te je i njihov interes da se godišnjica ovog tragičnog događaja obilježi i na ovakav način”, naglasio je Mitrović.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top