fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

DOKUMENTI OPTUŽUJU HRVATSKE VOJNIKE

dvor_na_uni_zlocin.jpg

BIJELjINA, (SRNA) – Hrvatski vojnici bili su u Dvoru na Uni 8. avgusta 1995. godine, kada je ubijeno devet hendikepiranih srpskih civila i jedna Hrvatica, navodi se u službenoj bilješci danskog Unprofora.

Na dan zločina hrvatski vojnici su od ranog prijepodneva bili u Dvoru, piše u bilješci danskog Unprofora do koje je došao RTS. Snimak, načinjen 100 metara od škole, u kojoj se dva sata kasnije dogodio masakr, odgovara službenoj vojnoj bilješci, koja objašnjava čiji su vojnici.

„Pored glavne kapije leži ranjeni hrvatski vojnik. Doziva pomoć. Hrvatski bolničar koji je pristigao prilazi nama. Mi pokušavamo da mu dobacimo zavoje i morfijum. On ih uzima i odlazi“, navodi se u dnevniku danskog bataljona od 8. avgusta u 9.36 časova.

Direktor Centra „Veritas“ Savo Štrbac rekao je da je pripadnicima Hrvatske vojske, koji su se na dan masakra zatekli u Dvoru na Uni, komandovao Matija Ciprić koji je to negirao.

Hrvatski „Večernji list“ objavio je službenu bilješku koja ukazuje da su zločin počinili pripadnici Petog korpusa tzv. armije BiH, pod komandom Atifa Dudakovića.

Taj dokument je od od 9. avgusta, dan poslije ubistva u Dvoru, i odnosi se na zločin počinjen na putu Dvor – Glina. Na snimcima se vide pripadnici hrvatskih Crnih mambi i bošnjačke 505. Bužimske brigade kako na više mjesta maltretiraju i ubijaju civile, navodi RTS.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: