Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Dokumentarac o masakru u Dvoru na Uni vraćen na doradu

Masakr u Dvoru
Masakr u Dvoru

Dokumentarni film ’15 – minuta – Masakr u Dvoru’ rađen u dansko-hrvatskoj koprodukciji vraćen je na doradu. Naime, nakon što je jedan hrvatski branitelj gledao film podnio je kaznenu prijavu.

‘Pri kraju Oluje u Dvoru na Uni pobijeno je sedam psihijatrijskih bolesnika i hendikepiranih ljudi i nije jasno tko je to napravio. U blizini je bilo puno vojnika svih vojski, danski vojnici su bili promatrači. Grupa vojnika koja je snimljena u filmu kako prolazi kroz žito 10 minuta prije zločina je potpisana kao Hrvatska vojska i time bez ikakvih dokaza optužena za zločin. Istraživao sam puno materijala, radi se o prevari – a tu je prevaru financirao HAVC sa 250.000 kuna, kazao je Dražen Majić gostujući na HRT-u.

Ivica Pandža – Orkan zbog filma je podnio kaznenu prijavu. Šokiran je, kaže da je na odjavnoj špici primjetio da su u tome sudjelovale hrvatske institucije i sa 250.000 kuna financirale ‘Milu Novakovića, osobu s interpolove tjeralice kako bi optužio hrvatsku vojsku za zločin u ratu’.

‘Došli smo u Dvor, ja sam zapovjedao dijelom snaga, vidjeli smo kolonu izbjeglica u centru Dvora. Nismo reagirali, to su bili civili, ali neki od njih su otvorili vatru na nas. Počela je borba u naseljenom mjestu – najteži okršaj za svaku vojsku. Počeli smo se povlačiti prema Kostajnici. Tijekom noći stanje se smirilo, a u zoru je počeo njihov kontranapad, a mi smo se vratili do ulaska u Dvor. Ujutro je počela naša ofenziva. Bitno je naglasiti da toga dana tamo nije bilo pripadnika HV-a. To govori koliko je film ‘realan’., ispričao je Bruno Čavić.

Dražen Majić je uvjeren da je to jedan veliki skandal – film je bio na festivalima, prikazan je na brojnim televizijama, sada se dorađuje za hrvatsko tržište. „Postoje brojni dokazi da to nije bila hrvatska vojska. Mi smo jedini koji sa vlastitim novcima financiramo film koji optužuje nas. Mi sada nemamo pravo prikazati dio tog filma, imamo zabranu prikazivanja, što je užasno. Zaključak je svakog gledatelja da su zločin počinili Hrvati, rekao je.

Čavić namjerava tu priču dovesti do kraja, tražiti da mu se film pokaže unaprijed, da se može sve autorizirati. ‘Volio bih da ta stvar krene kako treba jer treba izaći istina’, poručio je. Dražen Majić je uvjeren da bi institucije trebale provjeriti kako je uopće došlo do toga, kako su odobrena ta sredstva jer je to veliki kulturološki i obavještajni propust za Hrvatsku.

Izvor: Banija Online

 

Vezane vijesti:

CIVILE U DVORU NA UNI UBILI VOJNICI ARMIJE BiH

SRPSKO TUŽILAŠTVO POČELO DA ISTRAŽUJE ZLOČIN U DVORU NA UNI

Istraga o likvidaciji Srba u Dvoru na Uni bez rezultata

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: