fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Dokumentarac o Diani Budisavljević: Heroje ne smemo da zaboravimo

Slađana Zarić priprema dokumentarac o Diani Budisavljević: Ona zaslužuje da se stavi na pravo mesto u našoj istoriji

Slađana Zarić
Slađana Zarić

Filmovi „Srbija u Velikom ratu“, „Zločin bez kazne“, „Niko nije rekao neću“ novinarke Slađane Zarić samo su deo njenog bogatog dokumentarističkog rada na RTS. Zarićeva uveliko priprema novi – „Zaboravljeni admiral“.

– To je priča o britanskom admiralu Ernestu Trubridžu koji je bio uz srpsku vojsku tokom Prvog svetskog rata – kaže Slađana Zarić, urednica u Informativnom programu RTS. – Snimamo i dalje, a gledaoce primejera očekuje tokom juna.

Slađana uporedo priprema teren za novi TV film. Iz njene novinarske „kuhinje“ stići će nam priča o čuvenoj Diani Budisavljević, ženi koja je iz zloglasnog logora Jasenovac tokom 1942. godine spasla 12.000 dece srpske nacionalnosti.

– Diana zaslužuje da se stavi na pravo mesto u našoj istoriji, jer je tokom tih ratnih, opasnih godina uspela da spase mnogo života. Za Oskara Šindlera i Irenu Sadler zna ceo svet, zato je važno da se Dianina humanost ne zaboravi – smatra Zarićeva. – Tokom istraživanja, pronalazila sam ljude koje je ona spasla sigurne smrti. Priča o njoj biće ispričana kroz priču o njima.

Diana je za svu decu, koju je izvela iz ustaških logora NDH tih ratnih godina, vodila urednu dokumentaciju: ime, prezime, poreklo… Ali, kako je tokom istraživanja otkrila, neka deca bila su isuviše mala, a bez porodice, da bi mogla tačno da popuni njihov karton.

– Za te mališane, ona je uz nadimke beležila njihove karakteristike, a sve u nadi da će se ponovo naći u roditeljskom zagrljaju – priča Slađana. – Kucala je na sva vrata kako bi im pomogla, jer joj je samo bilo važno da prežive.

Prema autorkinim rečima, i srpska i hrvatska strana lome koplja oko broja ubijenih u logoru, ali i jedni i drugi slažu se samo u jednom broju – da je tamo ubijeno oko 20.000 dece do 14 godina starosti.

– Taj broj bi bio mnogo veći da Diana nije spasla mnogo mališana – zaključuje Zarićeva i najavljuje da će film o velikoj heroini, koji snima u koprodukciji sa Ministarstvom za rad, socijalna i boračka pitanja Vlade Srbije, biti emitovan na RTS krajem godine.

Autor: J. V.

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Milana Babić: Diana | Jadovno 1941.

Dama iz Insbruka glavu nije pognula | Jadovno 1941.

Beljenje žrtvama genocida | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: