Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Dodik: Svijet ne želi da se objedini istina o ogromnom srpskom stradanju

Datum objave: sreda, 3 oktobra, 2018
Objavljeno u Kosovo, Srbija
Veličina slova: A- A+

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas u Beogradu da Srpska sa posebnom empatijom gleda na srpske žrtve na Kosovu i Metohiji jer je i sama doživjela takvo stradanje, te da boli nedostatak empatije drugih za srpska stradanja i pokušaj da im se pripiše etiketa “genocidnog ili zločinačkog naroda”.

Foto: Srna

Dodik je tokom posjete Spomen sobi “Kosmetske žrtve” izrazio saučešće svim porodicama žrtava i zahvalio Udruženju porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji što njeguju uspomenu na stradale, napominjući da se nikada ne treba pomiriti sa zločinom prema Srbima, koji je ogromnih razmjera na cijelom prostoru na kojem su živjeli Srbi.

“Kada se pomirimo sa nepravdom i zločinom, onda se taj zločin nije ni dogodio”, rekao je Dodik, naglasivši da je zločin prema Srbima takvog obima da je sve gdje su Srbi živjeli na sličan način obilježeno – grobnicama, spomen-sobama, nevinim žrtvama, stradalom djecom, ženama, starcima…

On je istakao da su Srbi, koji su stvorili dvije jugoslovenske države, nisu dovoljno vodili računa o svom nacionalnom, državnom i političkom identitetu i uvijek su slobodu, koju su imali, dijelili sa drugim narodima koji su, po pravilu, sve do tada, do te slobode, bili na drugoj strani.

“Sve su to srpske zablude, i jedna i druga Jugoslavija, imajući u vidu stradanje i kraj prošlog vijeka i početak ovog dokaz su da je to bila jedna ozbiljna srpska nacionalna i državna greška. Srbi su se borili za Jugoslaviju misleći da i drugi to rade, a očigledno to nije bilo tako”, rekao je Dodik.

On je ukazao da su Srbi zbog toga i podijeljeni na različite lokacije, a oni koji bi trebalo sebe da legitimišu kao one što dijele pravdu su govorili o bosanskim, kosmetskim, hrvatskim Srbima postavljajući temelj jednom pristupu da se nikada ne objedini istina o ukupnom, ogromnom stradanju srpskog naroda na prostoru bivše Juguslavije.

“Kada bi se sve to sabralo, vidjeli bi da je srpski narod stradalnički, najstradalniji u periodu raspada bivše Jugoslavije do danas”, rekao je Dodik, koji se založio za integrisan pristup u izgučavanju sveukupnog srpskog stradanja.

Dodik je ocijenio da danas Srbe ponovo “guraju” da žive sa onima sa kojima nisu mogli da žive ni u bivšoj Jugoslaviji i poručio da je jedini odgovor na to jačanje srpskog nacionalnog političkog identiteta, pisma, jezika, srpske kulture, vjere i krsne slave, jer samo tako srpski narod može da gradi svoj suvereni nacionalni, državni prostor.

Podsjećajući na to da je svima, osim Srbima, u bivšoj Jugoslaviji bilo dozvoljeno da naprave etnički ograničene države, Dodik je primijetio da danas istorija kao da se podsmjehuje stratezima takvog odnosa prema srpskom narodu, jer danas Srbi imaju dvije države – Srbiju i Republiku Srpsku.

Dodik je poručio da će ostati posvećen ideji jačanja srpskog nacionalnog i državnog kapaciteta, napominjući da Srbi ne žele da rade na štetu drugih u BiH, jer se ne može ignorisati da tu žive i Bošnjaci-muslimani i Hrvati.

“Republika Srpska jeste država srpskog naroda i tamo je upisan srpski grunt uz poštovanje i drugih koji tamo žive sa očekivanjem da poštuju tu činjenicu da Srbi imaju državu koja se zove Reublike Srpska”, rekao je Dodik.

On je ukazao da kao da polako nestaje svijet koji je bio arogantan prema Srbima, pominjući u tom kontekstu odlazak stare američke administracije i “rigidnog, malignog uticaja britanske strukture, koja već dva vijeka tretira Srbe kao remetilački faktor”.

“Srbi koji su vratili svoje dostojanstvo, koji su u stradnjima širom bivše Jugoslavije danas okupljeni oko ideje dvije države – Republike Srpske i Srbije, danas treba da iskažu i emocije i stavove u vezi sa svojim stradanjem i da grade novo buduće društvo u kojem će se nepokolebljivo govoriti da je to društvo srpskog naroda i srpski nacionalni i državni prostor”, rekao je Dodik.

On je naglasio da je to pravo već dato svima drugima, a da je samo Srbima zabranjeno da o tome govore, i da zna da će mu mnogi poslije ove izjave prigovarati da propagira ove ili one ideje, ali da on propagira jedinstvo srpskog naroda.

Dodik je poručio da se za to bori i politički i ljudski smatrajući da je to ispravno i korektno i da ne bi trebalo da vrijeđa one koji su več to uspjeli da učine kod svojih naroda.

On je ukazao da sama prevara koja se dogodila oko Srebrenice govori o tome kakvi su scenariji bili na sceni i da je svijet, dok je oplakivao bijele marame muslimanskih majki iz Srebrenice, bio potpuno indiferentan prema maramama srpskih majki.

“I to je mjera, odnos koji moramo da shvatimo, razumijemo i da se borimo protiv toga”, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da se danas shvatilo da je čitava priča oko Srebrenice bila inscenirana, da je podrazumijevala da se ignoriše 3.500 srpskih žrtava koje su stradale u periodu od tri-četiri godine, a da se pokuša napraviti konentracija stradanja muslimana u 10 dana.

“To je bilo smišljeno kako bi se nakačila etiketa zločinačkog naroda i zločinačkih pojedinaca. Tamo se naravno dogodio zločin, i prema Srbima i prema Bošnjacima i to niko ne spori. Ja sporim političku manipulaciju tim događajima i isključivanje bilo kakvog odnosa prema civilnom srpskim žrtvama kojih je tamo bilo gotovo identično”, rekao je Dodik.

On je naveo da se svijetu prodaje priča o Spomen-području Potočari kao mjestu gdje su sahranjene bošnjačke civilne žrtve, a tamno je od 3.800 sahranjeno 2.200 boraca 18. Muslimnske divizije koji su izginuli u borbenim operacijama, a svijet je to tretirao kao civilne žrtve rata.

Predsjednik Srpske je poručio da se samo istinom mora boriti protiv te političke manipulacije.

On je istakao da razumije da je osnovni državni problem Srbije Kosovo i Metohija, ali da je isto tako jedno od najvažnijih nacionalnih pitanja Srbije i Republika Srpska.

“Srbija je za nas matica. Mi je gledamo kao zemlju koja nas okuplja i želimo Srbiji što brži napredak, jer samo ekonomski jaka, politički stabilna i institucionalno izgrađena, može da ima regionalni uticaj i značaj koji treba da ima, jer je najveća i najmoćnija država na Balkanu”, rekao je Dodik.

On je poručio da Republika Srpska neće odustati od svoje državnosti bez obzira na to koliko to bilo teško.

On je naveo da je i Evropa, koja je građena bez nacionalnih i drugih identiteta propala. “To samo još nije proglašeno, a svi vidimo da ide ka tome i da se vraća koncept Evrope identiteta. To je naša šansa da se kao Srbi okupimo i afirmišemo naš identitet”, zaključio je Dodik.

Predsjednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji Simo Spasić rekao je da su albanski zločinci i NATO na Kosovu i Metohiji ubili 3.650 Srba uključujući i Olivera Ivanovića i istakao da su te žrtve ostale bez pravde.

Spasić je odao priznanje Republici Srpskoj na brzi o svojim žrtvama, istakavši da širom njene teritorije ima na stotine ovakvih spomen spoba i napomenuo da porodicama žrtava “mnogo znači” današnja Dodikova posjeta.

On je istakao da Dodik zaslužuje priznanje za to što se zdušno i srčano bori da očuva Republiku Srpsku.

Posjeti predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Spomen sobi “Kosmetske žrtve” prisustvovali su i supruga Olivera Ivanovića Milena Ivanović, predsjednik Komisije za nestale Veljko Odalović, zamjenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev, predstavnici Vojske Srbije, kao i generali Novak Đukić i Veselin Šljivančanin, kome je danas takođe uručena Zahvalnica “Pamntimo kosmetske žrtve”.

Izvor:Srna

Vezane vijesti:

Poziv na izložbu „Stradanje srpskog i ostalog manjinskog stanovništva na Kosovu i Metohiji 1998. godine“

Odnos prema Kosovu i Metohiji, nije odnos prema prošlosti, nego isključivo prema budućnosti
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Jedan odgovor na „Dodik: Svijet ne želi da se objedini istina o ogromnom srpskom stradanju“

Buba kaže:

Šta ima da priča čovjek koji je predao arhivu Jasenovca ustaškoj vlasti u Zagreb i koji je rekao:”Ja znam da je bio genocid u Srebrenici,jest bio je”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top