Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Poziv na izložbu „Stradanje srpskog i ostalog manjinskog stanovništva na Kosovu i Metohiji 1998. godine“

Datum objave: petak, 3 novembra, 2017
Objavljeno u Kosovo
Veličina slova: A- A+

Poštovani građani i predstavnici medija, 15. novembra 2017. godine u 18.00 časova, u holu Narodne banke Srbije na Slaviji, Nemanjina 17, Beograd, otvara se tematska izložba fotografija, faksimila dokumenata, štampe i knjiga o stradanju srpskog i ostalog manjinskog stanovništva na Kosovu i Metohiji tokom 1998. godine. Izložba će biti otvorena za javnost do 29. novembra tekuće godine.

Autori izložbe su istoričari Muzeja žrtava genocida doktorand istorije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu ma Bojan Đokić i muzejski savetnik dr Nenad Antonijević. Recenzent izložbe i kataloga je dr Aleksandra Kolaković, naučni saradnik Instituta za političke studije.

Izložbu će otvoriti autor Bojan Đokić, stručni saradnik Muzeja žrtava genocida, a zainteresovani posetioci imaće priliku da ih autori odmah nakon otvaranja stručno provedu kroz izložbu.

Tema izložbe ograničena je na 1998. godinu zbog nedovoljno poznatih zločina koji su prethodili velikom stradanju srpskog i ostalog manjinskog stanovništva na Kosovu i Metohiji tokom 1999. godine. Zločini koji su izvršeni nad licima srpske, romske i ostalih manjinskih nacionalnosti od pripadnika albanskih paravojnih formacija prikazani su hronološkim redom.

Na izložbi je korišćen materijal Muzeja žrtava genocida, sa internet sajtova, dnevnih listova „Politika“, „Jedinstvo“ i „Glas javnosti“, časopisa „Oteta istina“, druge objavljene literature i foto arhive novinara Živojina Rakočevića.

Glavni cilj izložbe je objektivno informisanje domaće i svetske javnosti o zločinima izvršenim nad pripadnicima srpskog i ostalog manjinskog stanovništva od pripadnika albanskih paravojnih formacija tokom oružanog sukoba na teritoriji Kosova i Metohije. Postavili smo sebi cilj da prikažemo javnosti načine stradanja srpskog i ostalog manjinskog stanovništva na Kosovu i Metohiji tokom 1998. godine. Kroz načine stradanja mogu se nazreti metode delovanja albanskih paravojnih formacija.

Izložen je i pokazan vrlo mali deo, odnosno ovo je izbor malog broja materijala o nepreglednom stradanju srpskog i ostalog manjinskog stanovništva na Kosovu i Metohiji. Cilj je bio napraviti jednu izložbu koja će na objektivan i naučan način prikazati stradanje srpskog i ostalog manjinskog stanovništva na Kosovu i Metohiji tokom 1998. godine.

Izložbu prate legende na srpskom jeziku, a takođe je odštampan prigodan katalog izložbe sa tekstom na engleskom jeziku koji je namenjen inostranim bibliotekama, arhivima, muzejima i institutima.

Dobro nam došli!

Autori Bojan Đokić i Nenad Antonijević

Izvor: Stanje stvari
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top