Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Dodik se igra vatrom

Datum objave: subota, 3 septembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Dejtonski sporazum i Ustav BiH nisu švedski sto s kojeg možete birati ono što vam se sviđa zarad zadovoljavanja trenutnih političkih ciljeva

Valentin Incko (Foto Tanjug)
Valentin Incko (Foto Tanjug)

„Niko se ne protivi pravu RS da ima službeni Dan Republike Srpske koji bi bio u skladu sa Ustavom BiH. Apsolutno ne. Pitanje o kojem govorimo ne tiče se samog praznika nego poštovanja ustavnog poretka BiH”, kaže za naš list Valentin Incko, visoki predstavnik za BiH, komentarišući polemike oko referenduma o Danu RS.

U pisanim odgovorima na pitanja „Politike”, Incko je ponovio stav da bi to izjašnjavanje predstavljalo „negiranje autoriteta Ustavnog suda BiH i osporavanje temeljnih principa mirovnog sporazuma, posebno kad je reč o autoritetu institucija na državnom nivou”.

On je takođe rekao da bi „bilo mudro” da vlast u RS, posle sastanka u Beogradu s državnim vrhom Srbije i u skladu s apelom ambasadora Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira (PIK), ne održi referendum.

Zbog čega bi bilo problematično održavanje referenduma u RS?

Sva događanja oko najavljenog referenduma dovela su BiH do još jednog nepotrebnog zastoja.

Sve je na čekanju, uključujući i mnoge neophodne reforme. Pre samo nekoliko meseci zemlja je napravila istorijski pomak – podnela je prijavu za članstvo u EU i započela neophodne reforme u tom smeru.

Sad se moramo rešiti ove groznice oko referenduma, usredsrediti se na ono što je od stvarnog značaja i BiH vratiti na put koji je ranije izabrala.

Dejtonski sporazum i Ustav BiH nisu švedski sto s kojeg možete birati ono što vam se sviđa, a odbaciti ono što vam se ne sviđa, kako bi se zadovoljili trenutni politički ciljevi. Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće.

Kao u svakoj demokratskoj zemlji koja se vodi vladavinom prava, vlasti su obavezne da sprovode sudske odluke. One vam se mogu ne sviđati, ali moraju se sprovesti. Pozvao sam vlasti RS da poštuju mirovni sporazum i da rešenje ovog pitanja traže u skladu sa zakonom.

Da li ste tražili od Beograda kao garanta Dejtonskog sporazuma da ukaže Banjaluci na to?

Što se tiče Beograda, naravno da sam koristio, na diskretan način, svoje kanale.

Šta mislite o preporukama PIK-a oko referenduma?

Pozdravljam činjenicu da su ambasadori Upravnog odbora PIK-a jednoglasno apelovali na organe vlasti RS da ne održe referendum i pozvali institucije BiH da ovo pitanje reše putem ustanovljenih zakonskih procedura, postojećeg ustavnog okvira i dijaloga.

Oni su takođe jednoglasno zaključili da bi referendum predstavljao kršenje Dejtonskog sporazuma. Izdvojeno mišljenje imala je jedino Rusija.

Koliko to izdvojeno mišljenje ruskog predstavnika utiče na aktuelnu situaciju?

Nema svrhe spekulisati o tome koja bi zemlja podržala korišćenje bonskih ovlašćenja, koja su još na raspolaganju. Međutim, čini se da je Ruska Federacija svoj stav jasno iznela putem izjava svog ambasadora.

Drugi se nisu obratili javnosti. Naravno, mislim da bi bilo bolje da je podržala izjavu Upravnog odbora PIK-a, ali ponekad nije moguće postići konsenzus o svim pitanjima. Ni svaka porodica nije uvek složna.

Ono što je važno jeste da međunarodna zajednica, uključujući Rusiju, deli isti cilj: da BiH postane stabilna i prosperitetna i u stanju da samostalno funkcioniše.

Ukoliko RS i Dodik ostanu pri referendumu, kakve bi to posledice imalo po BiH i region?

Dodik se igra vatrom. To bi bilo veoma ozbiljno i doprinelo bi destabilizaciji BiH.

Toga su svesne zemlje koje čine bliži region, ali i šira međunarodna zajednica. Vreme je da se ide u pravcu smirivanja tenzija, povratka zakonskim procesima i atmosferi konstruktivnog dijaloga.

Put ka rešenju sasvim je jednostavan: poštovanje ustavnog okvira zemlje i njenih institucija.

Sanjam o tome da zemlje koje govore iste ili slične jezike koriste tu neverovatnu prednost i ubrzaju svoje korake ka budućnosti.

U protivnom korake će ubrzati građani, koji već masovno odlaze. Ko bi želeo da živi u zemljama s konfliktima i sporim napretkom, ali i potencijalima sličnim rudniku dijamanata? Iskoristimo napokon te dijamante, velike talente našeg predivnog i prebogatog evropskog jugoistoka.

 

REAGOVANjE

Stefanović: Incko da prestane da preti Republici Srpskoj

„Valentin Incko treba da prestane da preti Republici Srpskoj”, izjavio je danas Tanjgu potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

„Njegov posao je da obezbdi stabilnost BiH, a ne da svojim izjavama i činjenjem doprinosi nestabilnosti i porastu tenzija”, rekao je Stefanović, prenosi Tanjug.

Izvor: Politika

 

Vezane vijesti:

Bez podrške Beograda za referendum u RS; Vučić: Srbija dovedena pred svršen čin

Razgovaraću, a vidim da su svi svoje odluke već doneli

„Pod oružjem imam duplo više ljudi od Srba“


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top