Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

DOČEKAN ČASNI KRST IZ JERUSALIMA

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/krst-casni.jpg

SOKOLAC, 27. OKTOBRA /SRNA/ – U crkvi Prepodobne mati Paraskeve – Svete Petke u sokolačkom Vojničkom spomen-groblju Mali Zejtinlik danas je dočekan Časni krst iz Jerusalima, koji je darovan u pomen na poginule borce u odbrambeno-otadžbinskom ratu sahranjene na ovom groblju i sve borce koji su živote dali za Republiku Srpsku.

Sveštenstvo Mitropolije dabrobosanske potom je služilo svetu liturgiju povodom slave hrama, nakon čega je prelomljen slavski kolač, a litija je na čelu sa Časnim krstom i barjacima obišla oko hrama.

Profesor na Bogoslovskom fakultetu u Foči Vladimir Stupar rekao je u besjedi ispred hrama Svete Petke da je nošenje krsta hrišćanima velika radost.

Prema njegovim riječima, krst je simbol radosti, pobjede, vaskrsenja i budućeg vijeka, a svi oni koji nose znak krsta na sebi, nose znamenje Božije i blagoslov Božiji.

„Danas na ovome svetom mjestu u hramu Svete Petke Paraskeve imamo radost i blagoslove nebeske, imamo blagoslov Svete Petke koja se podvizavala u jordanskoj pustinji, koja je cijeli život posvetila Bogu, ljubeći Boga, koja se borila sa starim čovjekom u sebi i koja je u potpunosti ostvarila Hristovo Jevanđelje“, istakao je Stupar.

On je napomenuo da ljudski život treba da bude revnosno služenje Bogu kao što je to činila Sveta Petka.

„Nju Crkva slavi 1.000 godina zato što je pokazala kakav čovjek treba da bude i da postane, a ne kao mi današnji hrišćani koji smo podlegli iskušenjima ovoga svijeta, jer smo zaboravili na ono bescjeno blago koje imamo u Crkvi Božijoj, zaboravili smo da služiti Bogu jeste najveća čast i radost i da je to smisao našega života“, naglasio je Stupar.

On je poželio da Časni krst iz Jerusalima ne označava samo stradanje, već na prvom mjestu vaskrsenje i radost.

„Neka ta radost sija u srcima i molitvama našim“, rekao je Stupar.

U duhovnom programu učestvovali su pjesnici Biljana Živković i Mirko Babić iz Beograda, djeca iz Velike Hoče i Orahovca sa Kosova i Metohije koji su izveli duhovne pjesme i drugi.

Uz blagoslov Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, Časni krst iz Jerusalima darovan je hramu Svete Petke u pomen na 100 godina od Prvog svjetskog rata, Sarajevskog atentata i rođenja blaženopočivšeg patrijarha Pavla.

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

Dan kad nas je vojska odbranila

U PONEDJELjAK OBILjEŽAVANjE KRSNE SLAVE HRAMA SVETE PETKE

SJEĆANjE NA GOLGOTU SRBA IZ SARAJEVA

Slava crkve na Vojničkom spomen-groblju Mali Zejtinlik u Sokocu

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: