fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Dobro došli gospodine Predsjedniče!

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/putin.jpg

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas će posetiti Republiku Srbiju na poziv srpskog predsednika Tomislava Nikolića. Posebnu težinu predstojećem događaju pridaje činjenica da Srbija odbija učešće u antiruskim sankcijama od strane Zapada.
Vladimir Putin učestvovaće u svečanim manifestacijama u Beogradu, priređenim povodom 70. godišnjice oslobođenja grada od fašističkih okupatora. Upravo povodom ove godišnjice je priređena Putinova poseta, jer Rusiju i Srbiju vezuju dva epohalna istorijska datuma: 100 godina od početka prvog svetskog rata i 70. godišnjica oslobođenja Beograda od nacističkih okupatora. Ipak, politička komponenta posete predsednika Rusije nije jedina. Putin planira da razmotri sa srpskim rukovodstvom ključna pitanja bilateralne saradnje, pre svega u trgovinsko-ekonomskoj sferi.

O odnosu Srbije prema antiruskim sankcijama govori ambasador Srbije u Moskvi Slavenko Terizić:
Ne možemo se odlučiti na to: zbog naših istorijskih i kulturnih veza, vekovnog prijateljstva, zbog političkih okolnosti. Lično smatram da su sankcije anahroni politički instrument. Vidite šta se dešava sa mlekom iz Finske, jabukama iz Poljske. Zato ne znam u čijim interesima su sakncije protiv Rusije. Politička pitanja se ne rešavaju sankcijama, treba ih rešavati dijalogom.

Eksperti smatraju da takav stav zaslužuje svestrano poštovanje, mada ga je prilično teško realizovati u praksi, uzimajući u obzir kretanje Srbije u stranu evropske integracije. Nesumnjivo Brisel će još mnogo puta podsetiti Beograd da „onaj ko nije sa nama, protiv nas je“. Između ostalog, prema mišljenju Slavenka Terzića, pitanje „ili sankcije ili EU“ neće se podizati, pošto narednih meseci odnosi između Rusije i EU će se poboljšati.
U svakom slučaju Srbija i Rusija imaju mnogo zajedničkih interesa u ekonomskoj sferi, od kojih bi bilo krajnje nerazumno odustati zbog izmišljenih političkih izgovora. U poslednje vreme robna razmena između Srbije i Rusije značajno je porasla. Uzrok tome je ukidanje carinskih taksi između zemalja i uzvratne sankcije Rusije protiv EU. Osnovne stavke srpskog izvoza su metali (čelik i gvožđe, bakar), elektrotehnička roba, žitarice i povrće. Govori zamenik direktora Departmana za zemlje Evrope i Amerike Ministarstava za ekonomski razvoj RF Sergej Karaulov.

Sada se pojavila mogućnost za dodatne isporuke srpske robe na rusko tržište. Srbija se operativno odaziva na mogućnost da zauzme oslobođene niše, povezali su ih sa predstavnicima osnovnih trgovinskih mreža, radi se aktivno, već su započele isporuke. Sam sam prošle nedelje svraćao u prodavnicu, probao srpske šljive – ukusne su, mirišljave, mogu da se kupuju. Sve to se odvija paralelno sa razradom i realizacijom velikih infrastrukturnih projekata, poput modernizacije srpske železnice ili otvaranja regionalnog centra koji će proizvoditi radiofarmaceutske preparate.

Osnovni udeo srpskog uvoza čine energenti – nafta i gas. Zato je za zemlju tako važna energetska saradnja sa Rusijom, između ostalog realizacija megaprojekta Južni tok. Nažalost, po tom pitanju ne zavisi sve od Beograda i Moskve. Kako je istakao premijer zemlje Aleksandar Vučić, ne može Južni tok da započne na granici Srbije i Bugarske i da se završi na granici Srbije i Mađarske. On treba da prođe kroz Bugarsku, Mađarsku, Austriju i sve ostale zemlje. A tu je upravo problem, podsećaju eksperti.

Između ostalog, nerešenost niza ekonomskih pitanja ne smanjuje značaj posete Vladimira Putina. Predsednik Rusije veoma je popularan na Balkanu, kaže ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

Ovu posetu posebno očekuju i zato što mnogi sa imenom Putina vezuju izlazak iz teške situacije. Problemi koji sada stoje pred Srbijom u mnogome se presecaju sa problemima koji su stajali pred Rusijom pre 15 godina. Svi ovde veoma cene učešće Rusije u organizacijama kao što su BRIKS, ŠOS. Rusija je prevladala vojnu nemoć i ponovo postala snažna vojna sila. Mnogi se osvrću i na demografsko iskustvo Rusije koja je uspela da prevlada demografsku jamu, i sada se brojnost stanovništva uvećava. Šta više, mnogi ovde osećaju simpatije prema stavu Vladimira Putina povodom višepolarnog sveta. Ovde je vrlo popularna njegova ideja Velike Evrope od Lisabona do Vladivostoka. Sve to su faktori koji daju Rusiji i njenom predsedniku posebnu privlačnost. I sve ove stvari govore o tome da će ovde vrlo toplo dočekati Vladimira Putina.

Eksperti podvlače da Srbi, za razliku od Ukrajinaca, nisu podeljeni po pitanju izbora između Rusije i Evrope. Prema njihovom mišljenju, slovensko bratstvo ne treba da ometa uspostavljanje spoljnoekonomskih veza. Takva odmerena politika omogućava Beogradu da pametno gradi dijalog kako sa Zapadom, tako i sa Istokim i ne protivreči ruskom projektu Velike Evrope od Lisabona do Vladivostoka.

 

Izvor: Intermagazin

Vezane vijesti:

Vladimir Putin ide putem Konstantina Velikog 

Bitka za Sibir

Četničkim simbolima mjesto na vojnoj paradi 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: